De iPhone bestaat 10 jaar

10 jaar iPhone, 10 jaar innovatie

Redactie WINMAG Pro
Apple viert dit jaar het tienjarig bestaan van de iPhone. In 2007 introduceerde Steve Jobs de eerste versie van de smartphone en vertelde dat het een revolutionair en magisch product was dat de wereld zou gaan veranderen. Nu Apple op het punt staat de iPhone 8 en iPhone X te introduceren blikken we terug op tien jaar innovatie. Wat is er precies veranderd in de afgelopen tien jaar?

Zo’n tien jaar geleden was Nokia de marktleider op het gebied van telefoons, kwam Microsoft met Windows Vista en een MP3-speler was een indrukwekkend nieuw product op CES dat jaar. En toen kwam Steve Jobs met de iPhone: een telefoon die maar liefst vijf jaar zou voorlopen op iedere andere telefoon. Sinds de introductie heeft Apple meer dan 1,2 miljard iPhones verkocht. Wat is er allemaal veranderd sinds de introductie op 9 januari 2007?

We staan in constante verbinding

Vroeger startten we onze computers op en wachtten we op een vreselijk trage internetverbinding. En dat allemaal zonder te schelden. Dat is nu wel anders. We staan 24/7 in verbinding met het wereld wijde web en als het internet niet snel genoeg is klagen we er meteen over.

Het bleef niet bij een iPhone

Nog nooit eerder waren telefoonaccessoires zo populair. Met de vele verschillende iPhones kwamen ook veel verschillende hoofdtelefoons, hoesjes en andere aanvullingen om het gebruik van de telefoon leuker te maken. En het bleef niet alleen bij een telefoon, zo kwam er al snel een iPad, gevolgd door de Apple Watch die allemaal met elkaar te verbinden zijn.

Apps

Tegenwoordig zijn ze niet meer weg te denken, de talloze apps die beschikbaar zijn, maar de eerste iPhone had helemaal geen App Store. Pas na de introductie daarvan werd de telefoon immens populair. Inmiddels zijn er meer dan twee miljoen apps te downloaden.

Fotografie

Er zaten ook wel camera’s op andere telefoons voor de iPhone, maar sinds de introductie van de iPhone is opeens iedereen (smartphone)fotograaf. Dat komt onder andere door de mogelijkheid om gemakkelijk foto’s te delen via apps en social media.

iPhone

Live

Waar we vroeger een videocamera gebruikten om zo af en toe eens iets te filmen, zijn we nu in staat om alles direct te delen. De mogelijkheid om ‘live’ te zijn is steeds populairder, mede door apps zoals Periscope of Facebook Live.

Swipe away

Kun jij je nog herinneren wanneer je voor het eerst een touchscreen aanraakte? De baby’s van nu vegen over alle schermen heen en zijn verbaasd als er niks mee gebeurt. Een device zonder touchscreen is nauwelijks meer voor te stellen.

Nooit meer verdwalen

Google Maps en Apple Maps zijn de twee meest gebruikte applicaties op de iPhone. Je ziet dan ook bijna niemand meer met een kaart in handen op een toeristische trekpleister.

Games

Met de introductie van de iPhone kwam ook een nieuwe manier van gamen. Mensen kunnen een personage in een spelletje besturen met hun vingers op een klein scherm. Wanneer je een top tien van populairste apps opzoekt is de kans groot dat die lijst voor meer dan de helft is gevuld met games.

De portemonnee is verleden tijd

Het duurt niet lang meer totdat we allemaal mobiel kunnen betalen. We maken al gretig gebruik van internet bankieren via onze smartphone, en met iPhone Wallet hoef je bijvoorbeeld ook nooit meer een bioscoopkaartje of e-ticket uit te printen.

Te veel om op te noemen

Wat er in tien jaar tijd is veranderd met de komst van de iPhone is eigenlijk niet te vatten in een lijstje met maar tien punten. Er zijn natuurlijk ook een aantal minder positieve veranderingen. Zo is er een duidelijke link tussen het aantal kinderen dat nu wordt gediagnostiseerd met ADHD en het gebruik van de iPhone. Ook is het algemeen bekend dat privacy een schaarste is. Overheden kijken maar wat graag mee met wat we op onze smartphones uitspoken. Ondanks de negatieve aspecten maken we toch gretig gebruik van de iPhone en kunnen we ons geen leven meer zonder voorstellen.

Lees ook: Welke iPhone is het populairst? 

Pro Warehouse

Pro Warehouse is de enige Apple Authorised Reseller met volledige focus op Apple in de zakelijke markt. 

Wil je weten wat Pro Warehouse voor jouw organisatie kan betekenen of wil je meer informatie over de iPhone en andere Apple-producten en -diensten die zij leveren? Ga dan naar prowarehouse.nl.

afbeelding van Redactie WINMAG Pro

RedactieWINMAG Pro | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanRedactie