4 online hulpmiddelen voor freelancers

Redactie WINMAG Pro
Werk je als freelancer? Dan zitten daar uiteraard de nodige pluspunten aan. Maar tegenover een flinke dosis vrijheid staat meer verantwoordelijkheid als het op bepaalde zaken aankomt. Gelukkig zijn er online hulpmiddelen die het leven van een freelancer makkelijker kunnen maken. We zetten er een aantal op een rij.

1. Een boekhoudprogramma 

Er zijn maar weinig freelancers die hun administratie met plezier doen. Het hoeft echter niet zo heel lastig zijn, zolang je maar een goed boekhoudprogramma gebruikt. Een boekhoudprogramma kan bepaalde processen automatiseren en taken voor je uit handen nemen. Je administratie hoeft dan niet zoveel kostbare tijd meer te kosten, waardoor je je volledig kunt richten op je andere taken. De belangrijkste functionaliteiten van een boekhoudprogramma zijn factureren en het doen van je btw-aangifte. Veel van zulke programma’s hebben echter nog veel meer handige functies. Denk aan de urenregistratie en het maken van rapportages. Het prijskaartje van een boekhoudprogramma hoeft bovendien helemaal niet zo hoog te zijn. Soms betaal je zelfs helemaal niets, maar meestal gaat het om een bescheiden bedrag per maand. Dit is echter allesbehalve weggegooid geld. Sterker nog: de Belastingdienst raadt het gebruik van een boekhoudprogramma zelfs aan. 

2. Apps voor het maken van een to-dolijst 

Het maken van een to-dolijst is zeker voor freelancers broodnodig. Dit maakt je taken overzichtelijk en helpt je prioriteiten te stellen. Hoewel je natuurlijk ouderwets met pen en papier in de weer kunt gaan, is een app net een tikje handiger. Voorbeelden van goede apps zijn TeuxDeux, Todoist en Google Keep. Wunderlist was voorheen een populaire to do-app, maar daar heeft Microsoft vorige jaar officieel de stekker uitgetrokken. Dit is overgegaan in Microsoft To Do, wat ook een handige app is voor je takenlijstjes. 

3. Online platforms voor het vinden van nieuwe opdrachten

Voor het vinden van een nieuwe klus hoef je tegenwoordig niet meer zoals vanouds te netwerken. Er zijn namelijk tal van freelance platforms waar je nieuwe opdrachten kunt vinden, ongeacht in welke branche je je bevindt. In Nederland heb je bijvoorbeeld de platforms Freelance.nl of Hoofdkraan. Maar ook bij internationale platforms kun je als Nederlandse freelancer terecht. Zo zijn Upwork en Freelance.com bekende platforms voor het vinden freelance opdrachten. 

4. Sla je bestanden op in de cloud 

De noodzaak is enigszins afhankelijk van het soort werk dat je doet, maar het kan als freelancer zeker handig te zijn om je bestanden op te slaan in de cloud. Dropbox is daar bij uitstek de service voor. Toegegeven: aan de gratis versie heb je niet veel, maar voor een niet al te hoog bedrag per maand heb je flink wat opslagruimte tot je beschikking. Je kunt je bestanden dan vanaf elk apparaat openen en bewerken en je hoeft niet bang te zijn dat je alles kwijtraakt als bijvoorbeeld je computer of harde schijf het begeeft. 

afbeelding van Redactie WINMAG Pro

RedactieWINMAG Pro | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanRedactie