De 4 belangrijkste redenen om met IoT te starten

Redactie WINMAG Pro
We worden steeds digitaler. Niet alleen wij mensen, ook de dingen om ons heen. Machines, auto’s, koelkasten, en zelfs landbouwgronden, dijken en gebouwen. Zo’n beetje alle ‘dingen’ kunnen, vaak voorzien van sensoren, verbonden worden met internet. En zodra ze online zijn, kunnen ze communiceren. Met elkaar, met hun gebruikers, met bedrijven en met veel meer. Dat is het internet der dingen oftewel Internet of Things (IoT).

De data die uit al die connecties voortkomt, levert een enorme meerwaarde op voor mensen die meer inzicht willen. Daarnaast kan de integratie van mensen, machines, processen en gegevens productieprocessen en klantervaringen verbeteren. Maar ook nieuwe business mogelijkheden creëren en oplossingen bieden die tot nu toe ondenkbaar waren. In zo goed als alle sectoren: van overheid tot zorg en de maakindustrie. Van de agrarische industrie tot transport en logistiek.

De ontwikkeling van IoT gaat razendsnel en is niet meer te stoppen. Onderzoeksbureaus, zoals Gartner, voorspellen dat in 2020 al zo’n 20 miljard apparaten met elkaar verbonden zullen zijn. Wie slim is, maakt IoT daarom nu al onderdeel van zijn bedrijf(sprocessen). Zo voorkom je dat je straks achter de feiten aanloopt. De 4 belangrijkste redenen om met IoT te starten:

1 Efficiënt(er) werken

IoT maakt eindeloos veel informatie beschikbaar die voorheen niet voorhanden was. Dankzij sensoren in landbouwgrond weten boeren exact hoe vochtig de grond is. En vuilnisbakken kunnen ons laten weten hoe vol ze zijn en dus of ze geleegd moeten worden. Wie handig gebruik weet te maken van dergelijke informatie, kan veel (kosten-) efficiënter te werk gaan dan tot nu toe mogelijk was.

2 Klantervaring verbeteren

Dankzij al die nieuwe data kunnen we veel sneller en beter inspelen op wensen en verwachtingen van klanten. En ze zelfs meer bieden dan waar ze op rekenen. We geven ze bijvoorbeeld real time inzicht in een businessproces, zodat ze exact weten wanneer een bepaald product komt. Of we sturen ze tijdig een bericht over preventief onderhoud van een vervoermiddel of apparaat, zodat ze niet stilvallen.

3 Nieuwe mogelijkheden, nieuwe kansen

Een ander voordeel van al die nieuwe data is dat we niet alleen bestaande businesses kunnen verbeteren, maar ook volledig nieuwe businessmodellen kunnen ontwikkelen. Denk aan het verkopen van uitkomsten in plaats van spullen: lichturen in plaats van gloeilampen, schone gebouwen in plaats van schoonmaakrondes.

4 Wet- en regelgeving

Of en hoe je IoT in je bedrijf inzet, is deels uw eigen keuze. Maar de Europese wet- en regelgeving past zich ook snel aan de nieuwe mogelijkheden aan. Zo moeten alle nieuwe auto’s in de EU al een emergency call kunnen doen. En nutsbedrijven moeten kunnen aantonen dat ze geleverd hebben. Dit soort regelgeving zal de komende jaren verder uitbreiden.

Zelf aan de slag met IoT

Benieuwd hoe Internet of Things van KPN kan bijdragen aan je organisatie? Neem contact op met de IoT specialisten van KPN voor meer informatie over de totaaloplossingen in IoT.

afbeelding van Redactie WINMAG Pro

Redactie WINMAG Pro | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie