5 dingen die we verwachten te zien op CES 2019

Ruben den Boer
Al sinds 1967 komt de technologie-industrie eens per jaar samen op de CES (Consumer Electronics Show). Dit is al sinds jaar en dag een event waar nieuwe technologieën worden tentoongesteld, nieuwe producten worden aangekondigd en ideeën worden uitgewisseld. Een spannende vijf dagen dus voor de tech-wereld waar wij jaarlijks weer naar uitkijken. Vandaag gaat CES 2019 van start en dit is wat wij van deze editie verwachten:

De industrie is klaar voor 5G 

Het hangt al een tijdje figuurlijk in de lucht, en als het aan de industrie ligt hangt het zo snel mogelijk letterlijk in de lucht: 5G. Het nieuwe internet belooft sneller, betrouwbaarder en beter te worden dan zijn voorgangers 3G en 4G. Bovendien zal 5G de deur openen naar gelijktijdige communicatie, dit biedt mogelijkheden die eerst tot de science fiction behoorden. Zelfrijdende auto’s, slimme huizen en hele ‘smart cities’; het komt opeens een stuk dichterbij. 

LEES OOK: Afluisterpark AIVD moet wijken voor 5G-netwerk

De producenten zullen zich tijdens de CES dan ook voornamelijk op deze toekomstmuziek gaan focussen verwachten wij. Toch zal er ook een beetje aandacht besteed worden aan de ‘traditionele’ functies van draadloos internet. Onder andere Samsung en Huawei hebben al smartphones aangekondigd met de mogelijkheid tot 5G, dus dit zal niet onbenoemd blijven.

Buigbare schermen 

Het is een terugkerend thema op techbeurzen over de hele wereld: buigbare schermen. Het is dan ook een redelijk veilige voorspelling om te zeggen dat we ook tijdens de CES 2019 weer genoeg buigbare smartphones en oprolbare tv’s zullen zien. Waar we een paar jaar terug al onder de indruk waren van gebogen schermen, blijven we verlangen naar meer. 

Wij houden onze ogen in ieder geval gericht op LG en Samsung. LG heeft in 2018 al zijn oprolbare tv’s getoond aan een besloten publiek en er zijn zat geruchten dat Samsung werkt aan een opvouwbare smartphone.

Elektrisch rijden wordt mainstream 

Politiek Den Haag is niet de enige die bezig is met elektrisch rijden, ook de autofabrikanten zijn er volop mee bezig. Alhoewel de CES geen autobeurs is, verwachten we toch dat we enkele nieuwe snufjes en technologieën op het gebied van elektrische auto’s zullen zien. Een grotere actieradius, goedkopere accu’s en toegankelijkere modellen; het behoort allemaal tot de mogelijkheden. 

Spanning rondom Chinese fabrikanten op CES 2019

De afgelopen tijd is er genoeg geschreven over Huawei en de argwaan die ze opwekken bij Westerse landen. Helaas (voor Huawei) is het einde voorlopig nog niet in zicht. Donald Trump lijkt nog niet bereid de handelsoorlog op te geven en het negatieve imago dat Huawei in 2018 heeft gekregen zal niet van de een op de andere dag verdwijnen. 

LEES OOK: Trump wil noodtoestand uitroepen om Huawei te verbieden

Wij verwachten dan ook dat er wat spanning zal zijn op de beursvloer, en dan voornamelijk rondom de stands van Huawei. Bezoekers en exposanten zullen toch met een andere blik naar de producten van de Chinese fabrikant gaan kijken.

Augmented en virtual reality gaan verder dan games

Laatst schreven we al dat 2019 hét jaar zou gaan worden waarin augmented en virtual reality door zouden breken tot de mainstream. Als we naar het programma van de CES 2019 kijken lijkt die voorspelling bevestigd te worden. Er zal niet alleen gesproken worden over de toepassing die AR en VR kunnen hebben in entertainment, maar er zal ook aandacht besteed worden aan de zakelijke en professionele toepassingen. 

Benieuwd naar de aankondigingen en ontwikkelingen die zich voordoen op de CES 2019? Houd dan onze website in de gaten.

afbeelding van Ruben den Boer

Rubenden Boer | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanRuben