5 tips voor online veiligheid

5 manieren om jezelf te beschermen tegen hackers

Redactie WINMAG Pro
Veiligheid is een belangrijk fundament in onze samenleving. Omdat dit niet alleen grote bedrijven aangaat, maar ook kleine start-ups en particulieren geven wij vijf tips om cybercriminaliteit te voorkomen.

Om de cybersecurity te vergroten zijn er een hoop open deuren die makkelijk ingetrapt kunnen worden. Natuurlijk bestaat er geen Nigeriaanse prins die je tien miljoen wil geven en natuurlijk moet je geen laptop met gevoelige informatie te koop aanbieden om marktplaats. Maar de ervaren hacker kan alsnog op veel manieren bij je gegevens. Hier zijn vijf tips om de risico's te verkleinen.

Gebruik 2FA

Two factor authentication is precies hoe het klinkt. Naast het gebruik van een inlognaam en wachtwoord moeten gebruikers nog op een andere manier bevestigen dat zij het zijn. Dit kan bijvoorbeeld door een sms'je, een smart-card of een vingerafdruk. Hierdoor verklein je de kans dat iemand bij je gevoelige informatie kan als ze 'toevallig' aan je inloggegevens komen.

Gebruik een password manager

Mocht iemand op één of andere manier je inloggegevens hebben bemachtigd, zorg er dan voor dat hij niet in al je accounts kan. Gebruik een password manager die ervoor zorgen dat al jouw account verschillende, unieke en zeer lange wachtwoorden krijgen. Hierdoor hoef je maar één wachtwoord te onthouden en kan je vervolgens veilig bij al je gegevens.VeiligheidLees ook: Het cyber security-landschap in 2016 [infographic]

De beller is sneller. En veiliger

Als je gevoelige informatie moet delen, pak dan als het even kan de telefoon. Ook als je van iemand een mailtje krijgt met de vraag wat een inlogcode is, vertel dit dan alleen over een telefoon (uiteraard denk je na over aan wie je de codee geeft). Zo beperk je de kans op phising en verklein je het gevaar als iemand in je email komt.

Gebruik encryptie

Als het niet mogelijk is om informatie te delen via een telefoongesprek, zorg er dan voor dat al je informatie beveiligd is met een encryptie. Hierdoor wordt de informatie alleen zichtbaar voor personen met de 'sleutel' en kan niemand bij jouw gegevens. Ook niet als de server wordt gehackt of iemand een compleet ingelogde laptop 'vindt'.

Say bye-bye to free Wi-Fi

Veel koffie-tentjes bieden gratis Wi-Fi aan en met het nieuwe werken is het natuurlijk zeer uitnodigend om af en toe te werken in een lekker cafétje. Pas op als je dit doet. Hackers kunnen zeer gemakkelijk een gevaarlijke Wi-Fi hotspot maken waarmee ze alle inloggegevens die daarop verstuurd worden kunnen opslaan. Zo kunnen ze zonder er veel moeite voor te doen bij alle gevoelige data die jij online opzoekt. Gebruik liever de verbinding van je telefoon of gebruik een encryptieplatform.

Voor meer tips om je security te verhogen kijk je hier.

afbeelding van Redactie WINMAG Pro

Redactie WINMAG Pro | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie