5 Tips om je concurrentie een stapje voor te zijn met bedrijfssoftware

Redactie WINMAG Pro
Als ondernemer is het belangrijk dat je blijft vernieuwen om je concurrentie voor te blijven. Ongeacht in welke branche je actief bent als ondernemer, moet je blijven denken als multinational. Ook als je MKB ondernemer bent.

Door te blijven vernieuwen en je concurrenten slimmer af te zijn, pak je concurrentievoordeel. Hier vind je een aantal tips om meer concurrentievoordeel te behalen.

1. Afstemmen van bedrijfsprocessen

Eén van de stappen die je kunt maken om meer concurrentievoordeel te pakken, is het efficiënt inrichten van jouw bedrijfsprocessen. Door de verschillende bedrijfsprocessen goed op elkaar af te stemmen, gaat er geen tijd verloren en werkt je organisatie efficiënter.

Cloud software of online bedrijfssoftware helpt je hierbij. Denk bijvoorbeeld aan:

  • het effectiever maken van je sales met een CRM systeem
  • het verbeteren van de samenwerking in het team met een projectmanagement tool
  • het automatiseren van je debiteurenbeheer met een boekhoudprogramma of debiteurenbeheer software

Bovendien kun je online bedrijfssoftware eenvoudig aan elkaar koppelen. Hier heb je vaak geen programmeur of ICT-er voor nodig. Door verschillende software te koppelen hoef je bepaalde handelingen maar in één systeem te doen en kan dit automatisch worden doorgestuurd naar een ander systeem. Hierdoor worden je bedrijfsprocessen veel sneller. Daardoor behaal je veel tijdwinst en kan je slimmer en sneller online ondernemen dan je concurrent.

2. Weten wie je klanten zijn

Wanneer jij voor jezelf duidelijk hebt wie je klanten zijn, weet je ook hoe je kunt inspelen op de klanten. Als jij niet goed voor ogen hebt waar je klanten behoefte aan hebben, kun je ook niet aan hun wensen voldoen.

Maar hoe breng je dit in kaart? Gelukkig brengt een CRM systeem dan uitkomst. Met behulp van een online CRM systeem heb je alle klantgegevens bij elkaar in één online omgeving. Alle gegevens van adres tot transactiehistorie en afspraken worden bijgehouden. In CRM kun je uitgebreide analyses uitvoeren waardoor je meer inzicht krijgt in de wensen en behoeften van klanten en klantgroepen. Dit biedt jou de kans om hierop in te spelen met je marketing en sales en verder te groeien.

3. Tijd en kosten besparen met slimme business apps

Het afstemmen van de verschillende bedrijfssoftware brengt als voordeel met zich mee dat het kostenbesparend werkt. Cloud software kan veel verschillende taken van je overnemen.

Wanneer je bijvoorbeeld de webwinkel software aan boekhoudsoftware koppelt, worden betaalde aankopen door klanten automatisch verwerkt in je boekhouding. De software kan diverse administratieve taken van je over nemen. Denk bijvoorbeeld ook aan het koppelen van urenregistratie software aan boekhoudsoftware, zodat je gewerkte uren met een paar klikken kunnen worden omgezet in een factuur. Hierdoor jij meer tijd over hebt voor hetgeen jij het liefste doet: ondernemen.

4. Inzicht in je onderneming

Het integreren van diverse bedrijfssoftware heeft als voordeel dat je meer inzicht in je onderneming krijgt. Als je concurrentievoordeel wilt pakken moet je slimmer ondernemen en blijven vernieuwen. Wanneer je cloud software goed koppelt, krijg je inzicht in de verschillende bedrijfsprocessen en de algehele onderneming.

Dit biedt als mogelijkheid om de verschillende processen te optimaliseren. Je krijgt inzicht in de kansen die er nog liggen en de verschillende afdelingen kunnen nog effectiever en efficiënter op elkaar worden afgestemd. Daarnaast biedt de juiste koppeling tussen cloud software de mogelijkheid om knelpunten te duiden en te verbeteren.

5. Cloud software groeit met je mee

Wanneer de verschillende bedrijfssoftware juist zijn gekoppeld en de verschillende processen op elkaar zijn afgestemd, staat niks meer in de weg om je onderneming te laten groeien. Het niet zomaar dat succesvolle en snelgroeiende bedrijven cloud software gebruiken. 

Maar als een bedrijf groeit, verliezen ondernemers vaak het inzicht in het bedrijf. Het is dan ideaal als de software met je meegroeit en je niet hoeft over te stappen op andere bedrijfssoftware. De online software past zich aan de veranderende omgeving aan.

Je kunt dus niet alleen gebruik blijven maken van je huidige software. Je kunt blijven innoveren doordat je gebruikmaakt maakt van nieuwe software die aansluit om de veranderende behoeften in je organisatie. Dit is slim ondernemen en dit kan jou concurrentievoordeel opleveren.

afbeelding van Redactie WINMAG Pro

RedactieWINMAG Pro | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanRedactie