5G telefoons komen eraan

Jordi Smit
5G telefoons: we hoeven niet lang te wachten totdat de eerste in ons land te gebruiken zijn. Na jaren ontwikkelingen zijn techbedrijven en telecomproviders eindelijk zover om 5G-netwerken uit te rollen. Wat mogen we de komende jaren verwachten op het gebied van de volgende generatie van mobiel internet?

Toepassingen 5G-netwerk

Het 5G-netwerk moet niet alleen sneller worden dan 4G, de bandbreedte wordt ook veel hoger. De grotere capaciteit moet één van de grootste problemen van het 4G-netwerk oplossen: de slechte dekking en lagere snelheid op drukke locaties. Met 5G blijft je verbinding goed én snel, zo beloven de verantwoordelijke partijen. Het 5G-netwerk brengt een aantal voordelen met zich mee. Zo biedt het allereerst veel hogere up- en downloadsnelheden dan het oudere 4G, waardoor de mobiele internetverbinding vele malen sneller wordt. Het downloaden van films wordt op het 5G-netwerk een kwestie van seconden, zo is de verwachting van telecomproviders en smartphonefabrikanten.

De toepassingen van het 5G-netwerk gaan verder dan eenvoudiger naar Netflix kijken. Denk bijvoorbeeld aan slimme steden waarin vuilnisbakken zelf aangeven dat ze vol zitten, omdat de hoge capaciteit het mogelijk maakt om massa’s sensoren met internet te verbinden. De Europese Unie ziet 5G als een belangrijke technologische ontwikkeling. Dat betekent niet dat de grote beloftes meteen worden ingelost. Vooral omdat de eerste 5G-netwerken in Nederland gebruikmaken van lagere frequenties, wat inhoudt dat ze nog niet veel sneller zijn dan het huidige 4G-netwerk. Deze frequenties worden eind dit jaar of begin volgend jaar geveild.

T-Mobile

T-Mobile maakte half februari bekend dat het in 2020 voor 5G telefoons 5G-internet gaat aanbieden in heel Nederland. Te beginnen met Den Haag, zo maakten T-Mobile en de gemeente bekend. De provider, onlangs gefuseerd met Tele2, is de eerste die zulke plannen aankondigt. De aanbieder speelt daarmee in op de overstap van 4G naar 5G-netwerken. De verwachtingen voor 5G zijn hooggespannen, aangezien de vijfde generatie mobiel internet tien tot honderd keer sneller kan zijn dan 4G.

LEES OOK: Samsung Galaxy S10 ondersteunt 5G en Wi-Fi 6

Samsung Galaxy Fold

De eerste 5G telefoons komen er eveneens aan. Samsung besloot zelfs een dubbele verandering door te voeren door de nieuwste Samsung Galaxy Fold zowel opvouwbaar te maken als met een ondersteuning op het gebied van 5G. Een mooi concurrentievoordeel dus, want analisten verwachten niet dat Apple die feature zal hebben voor 2020.

afbeelding van Jordi Smit
Door: Jordi Smit

Jordi Smit | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Jordi