5G zorgt voor afluisterbeperkingen veiligheidsdiensten

Redactie WINMAG Pro
Uit onderzoek van radioprogramma Reporter Radio en NRC blijkt dat zowel politie als veiligheidsdiensten met de komst van het 5G-netwerk niet langer een nep-antenne kunnen gebruiken voor het afluisteren van verdachten.

Afluisterbeperkingen door 5G

Europol, een multinationale onderzoeksorganisatie en samenwerkingsverband van de politiediensten van de Europese Unie, waarschuwt in een brandbrief aan de Europese Commissie dat er problemen gaan ontstaan op het gebied van afluisteren als 5G overal wordt geïntroduceerd. Ook locatiebepaling van verdachten wordt lastiger.

Voor het opsporen van verdachten werden nepantennes, ook wel IMSI-catchers, gebruikt. Het leek voor de gebruiker net alsof het device verbinding maakt met een provider, terwijl de antenne juist het identificatienummer te zien krijgt die gekoppeld is aan de simkaart.

Doorn in het oog

Met de introductie van 5G zullen veel veiligheidsdiensten geen gebruik meer kunnen maken van de nepantennes. Het is ‘een doorn in het oog van de opsporingsdiensten’, volgens de NRC en Reporter Radio. Europol heeft aangegeven dat zij de diensten en netwerken van providers willen aanpassen, zodat het apparaat van een gebruiker altijd identificeerbaar blijft.

Politie en telecomaanbieders zijn op de hoogte van de zorgen van Europol. Ze willen echter geen alternatief voor de nepantenne verzinnen, omdat hiervan niet alleen door inlichtingendiensten gebruikgemaakt wordt, maar ook door criminelen en buitenlandse spionnen.

afbeelding van Redactie WINMAG Pro

Redactie WINMAG Pro | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie