6 risico’s die organisaties lopen met een verouderd toegangscontrolesysteem

Redactie WINMAG Pro
Op de automatische piloot kom je het kantoor binnen met een pasje, je scant je vingerafdruk of maakt met een ‘druppel’ de serverkast open. Dit zijn voorbeelden van fysieke toegangscontrole en die is regelmatig niet up-to-date bij bedrijven.

Leveranciers melden het bijvoorbeeld niet wanneer een systeem verouderd is, om de klant niet te verliezen aan de concurrent. Wie niet update, kan flink in de problemen komen. Jeroen van Os van Nedap Security Management deelt zes risico’s die bedrijven lopen met een verouderd toegangssysteem.

Risico 1: Kritieke data en systemen liggen bloot

In de eerste plaats kan een verouderd systeem aanzienlijke veiligheids- en beveiligingsproblemen veroorzaken. Een verouderd systeem is namelijk veel kwetsbaarder voor diefstal van gegevens en ongeautoriseerde toegang. Denk hierbij aan vertrouwelijke informatie die in verkeerde handen valt. In veel gevallen opent dit probleem de deur voor criminelen, zodat zij gemakkelijk toegang krijgen tot belangrijke bedrijfssystemen.

Risico 2: Overtreden van wetgeving

Het niet naleven van wetgeving, doordat vertrouwelijke informatie lekt kan een bedrijf duur komen te staan. Met een verouderd systeem wordt het moeilijk om te voldoen aan de steeds strengere wetgeving, voorschriften en normen. Dit geldt vooral voor sectoren waar deze regels strikt moeten worden nageleefd, zoals in de financiële en chemische industrie.

Risico 3: Reputatieschade

Wanneer bekend wordt dat een bedrijf mensen, gegevens of eigendommen niet beschermt, kan dit leiden tot ernstige reputatieschade. Met name betrouwbaarheid en vertrouwen zijn twee elementen die cruciaal zijn voor het opbouwen en behouden van een bedrijfsimago. Het opbouwen van een goed imago is een uitdaging, maar het herstellen van beschadigd vertrouwen is nog moeilijker.

Risico 4: Irritatie bij medewerkers

Een systeem dat niet goed werkt, wekt irritatie op bij medewerkers. Werknemers kunnen het gevoel hebben dat ze risico lopen of dat ze onder te grote druk worden gezet om de veiligheidsnormen te handhaven met systemen die niet aan de normen voldoen. Daarom helpen effectieve beveiligingssystemen niet alleen om een bedrijf te beschermen - ze dragen ook bij aan het welzijn van het personeel. En je personeel binnenhouden is in deze tijd belangrijker dan ooit.

Risico 5: Slechte samenwerking en gemiste bespaarkansen

Een verouderd systeem groeit niet mee met nieuwe gebruikers, technologieën of werkmethoden. Als gegevens worden opgeslagen in verschillende systemen die niet communiceren, is het moeilijk voor teams om samen te werken. Als een manager bijvoorbeeld niet weet dat een kantoor op vrijdag meestal halfleeg is, kan hij of zij niet besparen op aspecten als horeca, verlichting, verwarming of airconditioning – terwijl je nu juist door de stijgende kosten naar manieren zoekt om te besparen.

Risico 6: Hogere kosten

Verouderde systemen vereisen vaak verdere investeringen om gebreken te compenseren. Daarnaast kan een verouderd systeem leiden tot hogere verzekeringspremies of problemen opleveren met betrekking tot verzekeringscompensatie in geval van een schadeclaim. Modernisering van een toegangssysteem kan de kosten minimaliseren en de kans op onverwachte financiële kosten verkleinen.

"Inzicht hebben in wie een locatie betreedt en wanneer dat gebeurt, is cruciaal. Zeker nu wetgeving strenger wordt, je door inflatie kosten wilt besparen en er grote personeelstekorten zijn. Bovendien is er door het hybride werken sinds de pandemie nog meer in- en uitloop, wat controle cruciaal maakt. Een up-to-date systeem is daarom belangrijker dan ooit, anders kan de veiligheid van mensen, goederen en locaties niet worden gegarandeerd. Als organisatie moet je je verantwoordelijkheid nemen om risico’s te verkleinen. Bij Nedap Security Management blijven we daarom continu innoveren en lanceerden we recent de zesde generatie van de AEOS-controllers. Updates zijn nodig om veiligheid te garanderen, en door de levensduur te verlengen, realiseren je een duurzamere bedrijfsvoering voor gebruikers", aldus Jeroen.

afbeelding van Redactie WINMAG Pro

RedactieWINMAG Pro | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanRedactie