Een terugblik naar 20 jaar geleden

7 hippe technologische hoogstandjes van 1997

Redactie WINMAG Pro
2017 is alweer bijna twee weken onderweg en op CES zijn er al weer veel nieuwe slimme technieken geïntroduceerd. Met al deze nieuwe technieken zou je bijna vergeten hoe veel er in de afgelopen tijd is veranderd. Daarom kijken we vandaag twintig jaar terug in de tijd, naar de nieuwste technieken in 1997.

Motorola StarTAC

Het is de vraag waar bedrijven als HTC, Alcatel en Huawei zouden zijn zonder de Motorola StarTAC. Deze telefoon was één van de eerste mobiele telefoons die door het grote publiek in gebruik werd genomen. Deze telefoon was in de tweede helft van de jaren 90 van de vorige eeuw echt een revolutionair apparaat met functies die we nog steeds terugvinden in onze mobieltjes zoals een trilfunctie en de mogelijkheid om tekstberichten te ontvangen in de vorm van een sms'je.

DVD

In het begin van 1997 verscheen de DVD op de markt. Hoewel dit kleine schijfje veel voordelen had ten opzichte van de VHS (betere kwaliteit, meer mogelijkheden en aanzienlijk compacter) reageerde Hollywood in eerste instantie niet enthousiast op deze vernieuwing.  Wie er vroeg bij was en voor $ 500,- een dvd-speler kocht had maar een beperkte keuze aan films. Later raakte Hollywood overtuigd en werd de dvd alsnog een groot succes.

Honda EV Plus

Tegenwoordig worden elektrische auto's steeds populairder en vrijwel elke grote autofabrikant is wel bezig met het ontwikkelen van zo'n auto die zonder benzine kan rijden. Honda was één van de eerste automerken die zich bezighield met groene auto's en kwam al in 1997 met de Honda EV Plus, waarmee je maar liefst 200 kilometer kon rijden tussen oplaadbeurten.

WEB TV

WEB TV is ontwikkeld voor iedereen die geen computer in huis had, maar wel gebruik wilde maken van het internet. Met deze service kon je via je tv op internet en was het zelfs mogelijk om meerdere dingen tegelijk te doen, zoals tv kijken én een email versturen.

Sony Mavica MVC-FD5

Als je tegenwoordig een nieuwe camera koopt, is de kans groot dat je alle foto's die je maakt direct kan delen op facebook en twitter. In 1997 waren digitale camera's al in opkomst, maar liepen tegen een probleem aan: het was heel lastig om je foto's met andere mensen te delen. Het verbinden van de camera aan een computer ging meestal zeer moeizaam en ging vaker niet goed dan wel. Tot 1997, toen bracht Sony de Mavica MXC-FD5 uit: een digitale camera waarmee je al je foto's direct kon opslaan op een floppy.

 

Lees ook: 10 jaar iPhone: wat is er veranderd?

MP3

In 1997 verscheen het bestandsformaat .MP3 voor het eerst. Dit was een revolutionaire manier om muziek digitaal op te staan en af te spelen. Binnen de kortste keren werden hele cd-collecties gedigitaliseerd, opgeslagen en (illegaal) gedeeld op internet.

Onbeperkt Internet

Het is tegenwoordig bijna niet meer voor te stellen, maar voor 1997 was het voor veel mensen al een luxe om 20 uur per maand op het internet te kunnen. In de laatste dagen van 1996 kondigde AOL (America Online) als eerste internetprovider aan onbeperkt internet aan te bieden voor $19,95 per maand. Hiervoor kon je voor het zelfde bedrag minder dan een uur per dag op het web surfen.

afbeelding van Redactie WINMAG Pro

Redactie WINMAG Pro | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie