802.11ac: Wifi als hypersnelweg

Redactie WINMAG Pro
Een modern bedrijf is steeds meer afhankelijk een stabiel en goed functionerend bedrijfsnetwerk. Als het even kan is dat netwerk zo draadloos mogelijk. Niet alleen vanwege de vele mobiele devices, maar ook scheelt het (lelijke) kabels. Dat vraagt steeds meer van de router: die is steeds meer een spil tussen al die apparaten onderling en bovendien de link van al die apparaten met het internet. De nieuwe wifi-standaard 'ac' komt dan ook als geroepen.

Ook verlangen we steeds meer van de services die we online gebruiken, zoals hogere resoluties en betere kwaliteit audio. Dat komt met een prijs, want hogere kwaliteit data vereist een hogere doorvoersnelheid. Dat is ook waarom de IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers), een vereniging die van invloed is op standaarden van wifi, de standaarden steeds verbetert (zie kader). Sinds januari 2014 is de 802.11ac-standaard (van nu ac-standaard) goedgekeurd, en dat betekent dat er nieuwe routers en modems opkomst zijn die met deze standaard overweg kunnen. De vraag is nu, moet je als bedrijf nu kiezen voor deze standaard of is het slimmer om de kat uit de boom te kijken?

Overzicht: welke standaarden zijn er?

De originele wifistandaard stamt uit 1997, en is daarna meermaals verbeterd. Het doel was steeds dat de nieuwe standaard vijf keer sneller moest zijn dan de oude. Na 802.11, nu 802.11 Legacy geheten (1 of 2 Mbit/s), volgde in 1999 802.11b (11 Mbit/s). Achtereenvolgens werden in 1999 en 2003 802.11a en 802.11g, die beide theoretisch 54Mbit/s zouden moeten halen, maar veelal bleven steken op 25Mbit/s. In tegenstelling tot alle andere standaarden die allemaal gebruikmaken van de 2,4 Ghz-band, maakt 802.11a gebruik van de 5 Ghz-band. Het voordeel is minder interferentie in tegenstelling tot de drukke 2,4 Ghz-band. Een nadeel is dat het 5 GHz-signaal niet ver draagt en de zender en ontvanger van het signaal dus dicht bij elkaar moeten staan. 802.11n werd in 2004 aangekondigd. Deze standaard heeft een theoretische doorvoersnelheid van 100 Mbit/s. Ondersteuning voor de 5 GHz-band is mogelijk, maar ligt niet vast in de standaard. De 802.11ac-standaard maakt wél enkel gebruik van de 5GHz-band. In feite bouwt deze standaard verder op 802.11n en kent een snelheid van 1 Gbit/s.

Ondersteuning

Heb je een eigen bedrijf of ben je verantwoordelijk voor de it binnen een bedrijf, dan kunnen nieuwe standaarden je echt hoofdbrekens opleveren. Mocht je de apparatuur op de zaak willen of moeten vervangen, dan moet je met veel zaken rekening houden. Denk aan kosten tegenover het verzekerd zijn van ondersteuning van een nieuwste standaard. Of de belangen van de baas, tegenover de belangen van een klant. Want een nieuwe standaard betekent vaak (maar niet altijd!): geen volledige ondersteuning voor de dan verkrijgbare apparatuur die op de markt te krijgen is. En voor de ac-standaard geldt dat in ieder geval, want om gebruik te maken van een ac-wifi-netwerk moeten wifi-adapters in desktops, smartphones, tablets en notebooks deze standaard ondersteunen. Waarom zou je dan kiezen voor deze nieuwe standaard?

Ac-netwerken: de router

Voor een draadloos ac-netwerk heb je een router nodig die een dergelijke infrastructuur in de lucht kan houden. In Nederland zijn er verschillende routers beschikbaar die deze standaard ondersteunen. In feite heeft elke bekende fabrikant wel een of meerdere types ac-routers staan. Denk aan een ZyXEL, Netgear, D-link of Linksys. Prijzen hiervan variëren van net onder de tachtig euro tot ongeveer 180 euro. Dat valt bijzonder mee. De kosten zitten dan ook niet in de router zelf, maar de extra kosten die het in gebruik nemen van je nieuwe snelle wifi-netwerk met zich meebrengt.

Waarom niet kiezen voor ac

Of het nu specifiek gaat om snelheid of vernieuwen van het eigen netwerk, wanneer je bedrijf kiest voor ac doe je dat vooral met het oog op de toekomst. Hier zitten voordelen en nadelen aan. Laten we met het slechte nieuws beginnen: een groot nadeel is de eerder genoemde ondersteuning voor apparatuur die op het moment van schrijven op de markt is. Geen enkel bedrijf doet alle apparatuur tegelijkertijd de deur uit. Daarom ben je voor desktops en notebooks vaak aangewezen op randapparatuur om gebruik te kunnen maken van je nieuwe netwerk. Denk hierbij aan usb-wifi-adapters die de ac-standaard ondersteunen. Extra kosten maak je wanneer je deze adapters vroegtijdig afschrijft vanwege aanschaf van nieuwe apparatuur die de nieuwe standaard wel ondersteunt. Dat komt dan bovenop de kosten die de nieuwe apparatuur met zich meebrengt.

Waarom wel kiezen voor ac

De kosten die je maakt zijn een flink nadeel. Maar aan ieder nadeel zit een voordeel en bij ac is dat niet anders. Naast snelheid is er nog een voordeel, en dat is toekomstvastheid. Nu investeren in ac is investeren in de toekomst. Natuurlijk, volgend jaar komt weer een nieuwe standaard om de hoek kijken, maar die zullen zich schikken naar technieken die met ac gestandaardiseerd zijn. Een van die standaarden is beamforming, een techniek waarmee routers gericht data kunnen uitwisselen met apparatuur waardoor hogere snelheden mogelijk zijn. Deze techniek werd voor het eerst geïntroduceerd toen 802.11n-netwerken de standaard waren, maar is met 802.11ac gestandaardiseerd. Beamforming is uitermate geschikt voor een kantoor waarbij apparatuur zoals desktops en printers zich constant op dezelfde plek bevinden. Danzkij standaardisering ben je niet meer afhankelijk van een router en wifi-modem of -adapter die alle van dezelfde fabrikant zijn.

Data

Ook met het oog op steeds groter wordende pakketten data is het slim om te investeren in de toekomst van je netwerk. Data wordt, ondanks diverse compressietechnieken, niet kleiner, vooral omdat we steeds meer online werken. Om deze groter wordende hoeveelheden data ook snel en zonder problemen via wifi te kunnen zenden en ontvangen heb je hier geschikte apparatuur voor nodig. Ac kent een doorvoersnelheid van 1 Gbit/s en voor de meeste kleine tot middelgrote ondernemingen is dit snel genoeg. Aangezien het waarschijnlijk is dat we alleen maar meer draadloze apparatuur op de werkvloer gaan gebruiken in de toekomst, loont de investering in een nieuwe wifi-standaard sowieso.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie