Aandeel Apple daalt met 38 procent in 90 dagen

Geert van der Klugt
Nadat Apple-aandelen overnacht met 8 procent daalden, telt het kwartaalverlies groter dan ooit: een aandeelprijsvermindering van 38 procent.

De val van gisternacht resulteerde direct nadat Apple de aandeelruil stopzette, ter schadebeperking van zijn verlaagde inkomstenprojecties. 

Tim Cook, CEO van Apple: 'Terwijl we uitdaging verwachtte, hebben we de economisch afname in China niet voorzien. Meer dan 100% van onze jaarlijkse omzetvermindering kwam voort uit aankoopafname in China, verspreid over iPhone, Mac en iPad.'

Analist D.A. Davidson meldt dat, alhoewel niet compleet onverwachts, de verlaging verassend is, rekening houdend met Apple's traditioneel sterke positie.

'Het is duidelijk: de iPhone scoort niet. Hoe zwak de cijfers echter waren, dat wist niemand.'

 

Apple in China

De Chinese markt is verantwoordelijk voor ruim 20% van Apple's wereldwijde verkoop. Terwijl Trump een ware handelsruil met China voert, vangt Apple de klappen. Factoren als een verzwakte Chinese economie, alsmede de aankoopvoorkeur van Chinese consumenten - die liever nationale merken aanschaffen - dragen bij.

Waar Tim Cook de nadruk op de oosterse markt legt, zijn er raakvlakken tussen westerse en Chinese consumenten: de prijsmodellen van Apple's recente releases schieten keer op keer in het verkeerde keelgat. Eerder bleek dat een meerderheid van Amerikaanse iPhone-bezitters eerder een reparatie dan vervanging kiest -- reparaties die vervolgens worden uitgevoerd bij derde partijen, en directe invloed uitoefenen op verkoopcijfers van westerse Apple-producten. Eveneens achten de meeste smartphonegebruikers de nieuwe functies van releases niet voldoende om tot aankoop over te gaan. 

Tim Cook blijft optimistisch.

'Een uitdagend kwartaal afrondend, is ons vertrouwen in de fundamentale kracht van ons bedrijf even sterk als altijd. We managen Apple op de lange termijn, en Apple heeft altijd periodes van revisie gebruikt om te bouwen op onze flexibiliteit, creativiteit, om -- eveneens als altijd -- sterker uit te komen dan tevoren.'

afbeelding van Geert van der Klugt

Geertvan der Klugt | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanGeert