Aantal phishing-aanvallen nam toe met 40 procent in 2023

Redactie WINMAG Pro

Het antiphishingssyteem van Kaspersky voorkwam in 2023 meer dan 709 miljoen pogingen om toegang te krijgen tot phishing- en scamwebsites. Dit is een stijging van 40 procent ten opzichte van de cijfers van het voorgaande jaar. Berichten-apps, AI-platformen, sociale mediaservices en cryptocurrency-exchanges werden hiervoor het vaakst door oplichters gebruikt.

Kaspersky's jaarlijkse analyse van spam- en phishing-aanvallen toonde een aanhoudende trend van toenemende phishing-aanvallen in 2022. Dit escaleerde in 2023, met een stijging van meer dan 40 procent tot maar liefst 709.590.011 pogingen om toegang te krijgen tot phishing-links. Naast een aanzienlijke piek in phishing in mei en juni, steeg het aantal aanvallen gestaag gedurende het jaar. Deze trend kan worden gekoppeld aan het begin van het vakantieseizoen, waarin scammers vaak reisgerelateerde scams verspreiden, zoals vervalste vliegtickets, rondreizen en aanlokkelijke hotelaanbiedingen.

Omvangrijke technologieën met ingebouwde GPT-chats biedt scammers nieuwe mogelijkheden. Oplichters zijn hun bekende tactieken echter niet vergeten. Spraakmakende releases, evenementen en premières, zoals die van Barbie en Wonka, bleven onweerstaanbaar voor phishers en scammers. Met namaakwebsites voor korting of early bird toegang lokten ze mensen in de val.

Daarnaast zagen Kaspersky-experts een toename van aanvallen via berichtenplatformen. De oplossingen van Kaspersky weerden 62.127 pogingen via phishing en scamlinks op Telegram, een opmerkelijke stijging van 22 procent voor dergelijke bedreigingen ten opzichte van vorig jaar.

Net als vorig jaar werd het merendeel van de omleidingspogingen in messengers via phishing- en scamlinks geblokkeerd door Kaspersky's oplossingen op devices van gebruikers in Rusland. Brazilië bleef de tweede plaats en verdubbelde het aantal geblokkeerde phishingaanvallen, gevolgd door Turkije, India, Duitsland en Italië, waar de phishing via Telegram ook toenam. Gebruikers uit Mexico namen deze keer de zevende plaats in en verdrongen daarmee Saoedi-Arabië uit de top zeven.

"Phishing is nog altijd een veelvoorkomende bedreiging in het huidige digitale landschap en blijft gebruikers misleiden. Waakzaamheid en scepsis zijn onze sterkste verdediging om geen slachtoffer te worden van deze kwaadwillige praktijken. Blijf voorzichtig, check voordat je ergens op klikt en bescherm je digitale identiteit," zegt Olga Svistunova, security-expert bij Kaspersky.

 

Ook interessant

Lees hier: Vooruit: De nieuwe naam van D-two, Four IT, MCC Automatisering, Scala Solutions en Tech Bakery.

Lees hier: CrowdStrike Global Threat Report 2024: Van uitbraak tot incident in minder dan drie minuten; Cloud-infrastructuur onder vuur.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie