Achtergrond: belastingdienst stimuleert zelf online boekhouden voor ZZP’ers

Redactie WINMAG Pro
Nu het jaar 2017 is geëindigd is het tijd om alvast vooruit te blikken op het nieuwe boekjaar 2018. Het jaar 2018 belooft een interessant jaar te worden in de boekhoudwereld.

De Belastingdienst gaat in 2018 online boekhouden meer en beter faciliteren. Het verwerkingsproces van online boekhouden is op een aantal vlakken fundamenteel anders dan traditionele vormen van boekhouden. Eerder al verklaarde de Belastingdienst officieel dat ondernemers bonnen en facturen mogen fotograferen om vervolgens digitaal op te slaan in de online boekhouding. Het originele document hoeft dan zelfs niet bewaard te worden. Maar niet alleen op het gebied van bewaren van documenten, ook op het gebied van aangiftes neemt de Belastingdienst een volgende stap.

BTW-aangifte ZZP’er

Op 1 januari 2018 start de Belastingdienst in samenwerking met de Stichting Zeker-OnLine een pilot met ZZP’ers om het proces van de BTW-aangifte te vereenvoudigen. ZZP’ers kunnen onder andere met InformerOnline gebruikmaken van het nieuwe aangifteproces van de Belastingdienst. Het nieuwe aangifteproces is toegankelijker gemaakt voor de ZZP’er en de aangifte kan na afloop direct met iDeal worden voldaan. Op die manier stimuleert de Belastingdienst het gebruik van een online boekhoudprogramma en het zelf doen van de BTW-aangifte door ZZP’ers.

Vooraf Ingevulde Aangifte (VIA)

Maar niet alleen op het gebied van de BTW-aangifte, ook op het gebied van de Inkomstenbelasting (IB) wil de Belastingdienst ZZP’ers helpen. Ondernemers zonder rechtsvorm moeten bij de IB ook de cijfers van hun onderneming aangeven. De Belastingdienst wil deze koppeling met gecertificeerde software als InformerOnline verder automatiseren. De cijfers van de onderneming zijn dan vooraf ingevuld in de aangifte van de Belastingdienst. Het verbeteren van het BTW-aangifteproces en de Vooraf Ingevulde Aangifte zorgen niet alleen voor meer snelheid, het zorgt er ook voor dat er veel minder fouten worden gemaakt bij de verschillende aangiften. De Belastingdienst wil in het nieuwe jaar online boekhouden onder ZZP’ers echt gaan stimuleren en heeft hierover zelfs de Tweede Kamer officieel geïnformeerd.

Nederland loopt voorop

Als we het boekhoud-landschap in Nederland vergelijken met andere landen kunnen we niet anders concluderen dan dat we in Nederland erg voorop lopen. Zelfs in een Europees topland als Duitsland zijn de automatiseringen van het boekhoudproces en de houding van de Belastingdienst lang niet zo vooruitstrevend als in ons eigen land.

Dit is dan ook de reden dat InformerOnline in 2018 de internationale ambities die hier vorig jaar werden aangekondigd definitief waar gaat maken. Na een jaar onderzoek en ontwikkeling zijn we klaar om zelfstandigen en het kleinbedrijf van België, Duitsland en Oostenrijk te ondersteunen bij het zelf doen van de (online) boekhouding.

Verdere ontwikkeling bij Informer

Naast de internationale uitbreiding hebben we ons Nederlandse boekhoudpakket ook beschikbaar gemaakt in het Engels en Duits. Op deze manier sluiten we nog beter aan bij het internationale karakter van de Nederlandse economie. Met name expats en internationaal opererende bedrijven kunnen we nu nog beter ondersteunen.

Meer mobiel

Verder denken we dat ook in de boekhoudwereld de smartphone een nog belangrijkere rol gaat spelen. Het is daarom ook niet toevallig dat we al volop bezig zijn met een vernieuwde app voor de smartphone die bovendien een aantal extra functionaliteiten krijgt. Zo wordt het bijvoorbeeld mogelijk om een betaalverzoek voor facturen die je ontvangen hebt direct via de InformerOnline-app klaar te zetten bij bunq. Volledig mobiel boekhouden komt hiermee weer een stap dichterbij.

Het belooft een innovatief boekjaar te worden, waarin zelf boekhouden voor ondernemers steeds eenvoudiger, sneller en efficiënter wordt.

www.informer.nl

afbeelding van Redactie WINMAG Pro

Redactie WINMAG Pro | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie