AI en robotisering zijn niets zonder menselijk inlevingsvermogen

Euan Davis
De jaarlijkse European Cyber Security Month is achter de rug. Het idee achter deze maand is het kweken van bewustwording omtrent cybercrime en -security. Dit gebeurt door hier goede gewoontes in aan te leren, zowel voor consumenten als bedrijven, en de juiste hulpmiddelen onder de aandacht te brengen voor online veiligheid, door bijvoorbeeld onderwijs en praktijkvoorbeelden.

En dit is belangrijk. We zien met grote regelmaat berichten in de media met nieuwe, verontrustende gevallen van beveiligingsinbreuken. Zo is onlangs het eerste geval van voice phishing fraude gemeld. Door gebruik te maken van vrij beschikbare AI software, imiteerden de fraudeurs de stem van een manager en lieten ze een lokale vestiging een snelle geldoverdracht uitvoeren naar – jawel – de fraudeurs. Schade: zo’n 220.000 euro.

Om met deze groeiende dreiging om te gaan, zijn goed getrainde IT’ers nodig, om de criminelen altijd een stap voor te kunnen blijven. Zulke nieuwe functies binnen de IT-afdeling vereisen verschillende soorten vaardigheden en kennis, ontwikkeld en bijgespijkerd om het bedrijf veilig te houden.

Gezocht: nieuwe functieomschrijving

De wereld verandert en daarmee de banenmarkt ook. Met digitalisering komt een heel pakket aan nieuwe banen onze kant op. In een recent rapport van Cognizant worden de 21 banen van de toekomst uitgelicht. Hierin valt op dat het combineren van menselijke eigenschappen, zoals verbeeldingskracht en vindingrijkheid, met nieuwe technologieën als kunstmatige intelligentie (AI) en robotisering essentieel is. Een combinatie van beide is precies wat nodig is om het benodigde profiel van de ideale beveiligingsexpert van de toekomst te omschrijven. Zoals:
 

  • Cyber City Analyst – Hij of zij zorgt ervoor dat de digitale systemen en processen die moderne steden nodig hebben goed functioneren en veilig zijn. Daarnaast fungeert de Cyber City Analyst als kritische bewaker van de samenwerking tussen verschillende datasets die de steden veilig en operationeel moeten houden. Ga maar eens na hoe belangrijk dit is, nu steeds meer onderdelen van de stad samenhangen met elkaar – er zijn namelijk steeds meer smart cities.
     
  • Cyber Calamity Forecaster – Hij of zij bewaakt, detecteert en voorspelt zo cyberbedreigingen en hun impact. Deze ‘forecaster’ maakt onderscheid tussen zeer onwaarschijnlijke en zwaar onmogelijke cyberdreigingen, maar brengt ook nauwkeurig cyberonzekerheden in kaart. Dankzij zijn of haar voorspellingen kan er tijdig worden geanticipeerd op deze eventuele aanvallen.  


Wat kun je hiermee als bedrijf? Het is verstandig om hier nú op te werven. Wanneer je speciale aandacht besteedt aan deze vaardigheden, kun je zulke functies zo snel mogelijk benutten. Immers, nergens is het tekort aan goed opgeleid personeel zo groot als in IT-beveiliging: een onderzoek van Bitkom geeft schrikbarende cijfers. Alleen Duitsland leed in de afgelopen twee jaar al voor 43.4 biljoen euro schade door sabotage, datadiefstal of spionage.

Naar welke eigenschappen moet je op zoek?

De vereisten voor de IT-professionals van de toekomst zijn niet mals: ze hebben niet alleen een behoorlijke achtergrond nodig in geautomatiseerde voorspellingsmodellen, maar ze moeten ook kunnen multitasken en cross-functioneel samenwerken. Daarbij hebben ze diepgravende kennis nodig van de principes, concepten en theorieën over IP-netwerken en edge computing, plus de standaardgebruiken, -methodes en -technieken die vereist zijn voor het uitvoeren van observaties, voorspellingen en analyses. Om het plaatje compleet te maken is ook praktijkervaring in machine learning onmisbaar.

Het allerbelangrijkste is uiteindelijk om op professioneel niveau overweg te kunnen met nieuwe methoden, toolsets en databronnen om zo complexe data te kunnen begrijpen. Bedrijven moeten immers nu op systematische wijze kennis opbouwen van de principes en methoden die worden gebruikt om analyses te maken van complexe informatie en situaties, en dat op basis van verschillende bronnen.

Om blijvende groei te waarborgen, moet je als bedrijf de rol van beveiliging niet onderschatten – vooral in een wereld die draait om digitale transformatie. Een fundamentele herwaardering van de werknemers die zich dagelijks voor de digitale veiligheid inzetten hoort hier ook zeker bij.

Door: EuanDavis

EuanDavis | European Lead bij Cognizants Center for the Future of Work

Bekijk alle artikelen vanEuan