AI Huawei maakt achtste symfonie Schubert af

Jordi Smit
De Oostenrijkse componist Franz Schubert maakte in 1822 zijn beroemde achtste symfonie. Deze symfonie werd onder meer zo populair, omdat het nooit werd afgemaakt. Tot maandagavond, want Huawei heeft middels kunstmatige intelligentie (AI) de symfonie nu wél afgemaakt.

Voltooid stuk achtste symfonie

Het voltooide stuk werd maandagavond in de Cadogan Hall in Londen gespeeld. Zes maanden geleden ging Huawei aan de slag met de symfonie van Schubert, met de rekenkracht van één telefoon als motor. Het doel is om de vruchten te laten zien van samenwerking tussen het menselijk brein en kunstmatige intelligentie (KI), vertelt Walter Ji, de president van Huawei Europa. Het menselijke brein is afkomstig van componist en Emmy-winnaar Lucas Cantor, die maandagavond ook aanwezig was.

Enthousiaste Cantor over achtste symfonie

'De AI (artifical intelligence) leerde de symfonie eerst kennen, en maakte vervolgens op basis van toonhoogte, toonsleutels en andere aspecten van de bestaande twee delen een nieuwe compositie’, zegt de enthousiaste Cantor. 'Mijn rol was om de goede ideeën naar voren te brengen, mogelijke gaten op te vullen en ervoor te zorgen dat het resultaat van de bewerking ook echt door een symfonieorkest kan worden gespeeld. Deze toepassing van AI bewijst dat technologie veel mogelijkheden biedt en een grote bijdrage kan leveren aan moderne cultuur.’

LEES OOK: Samsung-telefoon krijgt chip voor AI

Componist Schubert

Schubert schreef in 1822 twee delen van een nieuwe symfonie. De andere twee delen ontbraken. Niet omdat hij plots overleed of iets anders wilde gaan doen. Hij stopte er simpelweg mee, tot verbazing van veel musici. Waarom weten we nog steeds niet.

afbeelding van Jordi Smit
Door: Jordi Smit

Jordi Smit | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Jordi