AI Huawei maakt achtste symfonie Schubert af

Jordi Smit
De Oostenrijkse componist Franz Schubert maakte in 1822 zijn beroemde achtste symfonie. Deze symfonie werd onder meer zo populair, omdat het nooit werd afgemaakt. Tot maandagavond, want Huawei heeft middels kunstmatige intelligentie (AI) de symfonie nu wél afgemaakt.

Voltooid stuk achtste symfonie

Het voltooide stuk werd maandagavond in de Cadogan Hall in Londen gespeeld. Zes maanden geleden ging Huawei aan de slag met de symfonie van Schubert, met de rekenkracht van één telefoon als motor. Het doel is om de vruchten te laten zien van samenwerking tussen het menselijk brein en kunstmatige intelligentie (KI), vertelt Walter Ji, de president van Huawei Europa. Het menselijke brein is afkomstig van componist en Emmy-winnaar Lucas Cantor, die maandagavond ook aanwezig was.

Enthousiaste Cantor over achtste symfonie

Het stuk werd op speciale wijze samengesteld. Zo leerde de AI de symfonie eerst kennen, onder meer gekeken naar toonhoogte, toonsleutels en andere aspecten. Vervolgens werd het stuk tot geheel gemaakt. De technologie bewijst maar weer eens zijn kunnen, waarin de bijdrage aan de moderne cultuur duidelijk naar voren komt.

LEES OOK: Samsung-telefoon krijgt chip voor AI

Componist Schubert

De componist Schubert schreef in 1822 twee gedeeltes van de nieuwe symfonie, maar de andere twee delen ontbraken in het stuk. De reden is tot op de dag van vandaag onduidelijk.

afbeelding van Jordi Smit
Door: Jordi Smit

Jordi Smit | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Jordi