AI reality check: vertrouwen, misstappen en vooruitgang

Redactie WINMAG Pro

Je herinnert je wellicht nog de lancering van ChatGPT; niet alleen was het een enorm succes, maar het stond ook op plek 2 van de meest gegoogelde woorden van 2023! Het lijkt erop dat kunstmatige intelligentie stevig wordt omarmd door de nuchtere Nederlanders. Toch verloopt niet alles vlekkeloos, aangezien al snel bekend werd dat ChatGPT feitelijke onjuistheden genereert. Zelfs bij Microsoft moeten ze beter opletten. Een voorbeeld hiervan is een blog geschreven door AI over leuke activiteiten in de Canadese stad Ottawa. Het artikel werd echter snel verwijderd nadat de voedselbank als een bezienswaardigheid werd genoemd – niet bepaald handig van Microsoft. Dit is niet alleen ongelukkig voor het imago van Microsoft, maar ook vervelend voor toeristen die een dagje Ottawa willen beleven.

Tekst: Eva Meily

AI op innovatieve wijze benutten

Natuurlijk, zoals in elke wedstrijd, zijn er koplopers, zelfs bij AI is dit aan de orde. Laten we eens kijken naar enkele toonaangevende bedrijven die AI op innovatieve wijze benutten.

Netflix: Wat toevallig dat alle films en series die je leuk vindt voorbijkomen! Natuurlijk is niets toevallig maar is er slim gebruikgemaakt van een algoritme. Zo wordt er gekeken naar welke films de consument langer stil blijft staan, maar ook zoekgedrag, likes en de tijd die je aan een serie of film besteedt worden benut. Zo heeft Netflix altijd de perfecte serie of film voor jou klaar. AI wordt op deze manier ingezet om jouw keuze te beïnvloeden en de klantbeleving te verbeteren.

Adobe: Maar ook Adobe maakt slim gebruik van AI om de beleving van de consument te verbeteren. Zo is AI onlangs geïntegreerd in Photoshop en kunnen Photoshop gebruikers nu sneller en effectiever te werk gaan doordat AI hen kan bijstaan in het ontwerpen van creaties.

Tesla: Niet alleen bekend om elektrische auto's, maar Tesla is ook een leider in zelfrijdende voertuigtechnologie, mogelijk gemaakt door krachtige AI-algoritmen. In Nederland mogen we het nog niet gebruiken, maar kan er wel gebruik worden gemaakt van automatisch inparkeren. Door dit soort handige AI-functies toe te passen kan een merk zich onderscheiden van een ander en de merkbeleving van de consument verbeteren door in dit geval het inparkeren over te nemen.

Is AI echt zo bijzonder?

Ja, absoluut. Denk eens aan de vooruitgang van zelfrijdende auto's en robots die bestellingen opnemen in restaurants, ontwikkelingen die slechts enkele decennia geleden ondenkbaar waren. Deze voorbeelden illustreren slechts een fractie van de impact van kunstmatige intelligentie in ons dagelijks leven.

Narrow AI, waar we ons hierop focussen, is een opmerkelijke vorm van AI. Het is ontworpen om specifieke taken uit te voeren waar normaal gesproken menselijke intelligentie voor nodig is. Denk aan Google Assistent, een perfect voorbeeld van Narrow AI. Dit systeem kan specifieke taken uitvoeren, zoals vragen beantwoorden, muziek afspelen en het laatste nieuws delen.

Wat Narrow AI bijzonder maakt, is dat het eerder geprogrammeerde regels of patronen leert uit gegevens. Deze vorm van AI, die overal om ons heen aanwezig is, groeit voortdurend in mogelijkheden, en het is dan ook leuk om na te denken over hoe de wereld er over 10 jaar uit gaat zien. Met zekerheid kan er gezegd worden dat de wereld aan het veranderen is.

The dark side van AI

Maar, laten we eerlijk zijn, het is niet altijd rozengeur en maneschijn. AI heeft zijn donkere kanten, vooral wanneer mensen met minder goede bedoelingen er gebruik van maken.

Er wordt dan ook veel gebruikgemaakt van deepfake op zowel visueel gebied als audio, zo worden mensen opgelicht via de telefoon door een AI-stem die lijkt op een bekende (familie of vriend). De AI-stem vraagt of er geld of gegevens overgemaakt zouden kunnen worden, op deze manier worden consumenten opgelicht. Ook bij YouTube ging het mis. MrBeast kwam in het nieuws vanwege een deepfake-video waarin hij beloofde telefoons weg te geven als mensen $2 betaalden via een link. Deze video bleek nep te zijn en veel fans werden opgelicht. MrBeast is boos hierover en pleit voor strengere regelgeving en handhaving met betrekking tot het gebruik van AI, meldt de NOS.

Door dit soort berichten zijn consumenten sceptisch over het gebruik van AI. Maar niet alleen de gevaren van deepfake is een probleem, ook binnen merken gaat het soms mis met het gebruik van AI...

Zo kwamen er bakken met kritiek over Storytel heen omdat ze onlangs besloten deels gebruik te gaan maken van AI-stemmen om boeken voor te laten lezen, in plaats van stemacteurs. Jeroen Kramer ondervond dit persoonlijk, aangezien hij werd vervangen door een AI-stem. Jeroen had twaalf delen van de boekenserie "De Tovenaarsring" ingesproken voor een Amerikaanse uitgever, maar bij het dertiende boek werd hij vervangen door een Vlaamse robotstem.  Zoals hij zelf zegt: "Niet om aan te horen." Ook de luisteraars deelden deze mening, wat resulteerde in een overvloed aan 1-sterren recensies voor het dertiende deel. Kramer nam contact op met de uitgever om te vragen waarom ze deze verandering hadden doorgevoerd, waarop hij te horen kreeg dat het vooral om financiële redenen was, meldt Jeroen Kramer aan de NOS in 2023.

Het stuk ‘financiële redenen’ komt veel voor bij bedrijven, het is dan ook vaak goedkoper om AI in te zetten dan een stemacteur. Dit bevordert echter niet de klantbeleving en klanten komen dan ook niet graag meer terug na een onprettige ervaring. Dat is dan ook niet bevorderlijk voor het imago van een merk.

Is AI de toekomst?

Het antwoord is heel voorspelbaar: ja! In een notendop worden klantbelevingen verbeterd door AI te integreren. Het is echter van cruciaal belang voor merken om strategisch en ethisch gebruik te maken van AI om het maximale voordeel te behalen, waaronder het belang van het schrijven van een goede prompt of wel een opdracht. Kijk maar naar ChatGPT; je wilt een tekst creëren of het als sparringpartner gebruiken, maar om dit goed te kunnen benutten, moet er eerst een goede prompt worden geschreven.

Zorg ervoor dat je prompt duidelijk, beknopt en specifiek is, en vermijd dubbelzinnigheden. Gebruik duidelijke instructies, vermeld het schrijfniveau, maar ook het omschrijven van een doelgroep kan helpen. En indien nodig, voeg context toe. Het moeten duidelijke opdrachten worden. Voorzie anders ook voorbeelden om verwachtingen te verduidelijken en stel open vragen voor meer creatieve en uitgebreide antwoorden. Controleer altijd op duidelijkheid en bedenk of anderen je prompt gemakkelijk begrijpen. Houd verder in gedachten dat chatbots niet als officiële bronnen gelden. Als je ze toch wilt gebruiken, vraag dan aan de bot om een APA-vermelding, zodat je duidelijk weet waar de informatie vandaan komt. Maar let op dit werkt niet altijd goed en blijf vooral ook zelf factchecken.

Tot slot

Het gebruik van AI is net als een computerspelletje; je kunt er helemaal in verdwalen, en dat is precies wat je zou moeten doen! Op deze manier ontdek je het beste wat voor jou wel of niet werkt. Wees echter voorzichtig en vertrouw AI niet blindelings, anders eindig je mogelijk zoals Microsoft met de blunder, waarbij de voedselbank zich onder bezienswaardigheid bevond. Dat zou zonde zijn. Laat je echter niet tegenhouden en kijk naar de mogelijkheden; iedereen kan AI toepassen binnen wat ze doen. Of je nu grootse plannen hebt of bescheiden begint, start nu en maak een verschil.

 

Dit is een artikel uit Baaz 4.2023. Lees hem nu digitaal: Baaz 4.2023!

 

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie