AI: we doen het zo slecht nog niet

Bart Remmers
Vergeleken met hun Europese concurrenten hebben Nederlandse bedrijven een lichte voorsprong op het gebied van artificial intelligence (AI).

Dat blijkt uit het onderzoek Artificial Intelligence in Europe, dat in opdracht van Microsoft is uitgevoerd door EY en deze maand is gepubliceerd. EY ondervroeg 277 organisaties in vijftien Europese landen in verschillende sectoren, waaronder life sciences, finance, services, retail, media/entertainment & telecom (TMT) en technologie. Nederlandse participanten waren onder meer Randstad, Royal Schiphol Group en VodafoneZiggo.
 
Uit het onderzoek blijkt dat machine learning de meest gebruikte AI-technologie is in Europa (78 procent). In Nederland gebruikt driekwart van de ondervraagde organisaties deze technologie. Ook is er brede adoptie van neurale netwerken en deep learning in Nederland (65 procent versus 39 procent als Europees gemiddelde).

Investeringen in AI 

In de afgelopen jaren is er flink geïnvesteerd in AI in de vijftien onderzochte landen. Het gaat om een bedrag van ruim negen miljard euro. De meeste investeringen kwamen voor rekening van de finance-sector, gevolgd door media/entertainment & telecom. Startups op het gebied van AI zijn vooral te vinden in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland. 87 procent van alle investeringen in AI-bedrijven vond plaats in die landen. In Nederland werd in de afgelopen tien jaar rond de 40 miljoen euro geïnvesteerd in AI-startups.

Strategische agenda 

Uit het onderzoek blijkt verder dat het onderwerp in Nederland iets vaker bij het C-levelmanagement op de agenda staat dan in andere landen. In Nederland noemt 45 procent van de respondenten AI belangrijk op C-level (bij een gemiddelde van 39 procent in heel Europa). 75 procent noemt AI belangrijk op het uitvoerende niveau (tegen een Europees gemiddelde van 72 procent). Het valt op dat veel Nederlandse respondenten van mening zijn dat AI ook een belangrijk onderwerp is voor medewerkers zonder leidinggevende taken (40 procent tegen een Europees gemiddelde van 28 procent). Daarnaast liggen de verwachtingen op het gebied van AI in Nederland hoger dan gemiddeld in Europa. 

Fase van volwassenheid

Nederland behoort tot de landen met de hoogste fase van volwassenheid op het gebied van AI-projecten. Meer dan een derde (37 procent) van de organisaties werkt aan AI-initiatieven die daadwerkelijk in productie zijn genomen of zich in een geavanceerde fase bevinden. In het geval van dat laatste draagt AI actief bij aan verschillende processen binnen de organisatie. 

Voorbeelden daarvan zijn de inzet van machine learning om producten en diensten te verbeteren, fotoherkenningsmodellen om claimanalyses efficiënter te maken, of predictive maintenance van producten. Van de overige Nederlandse bedrijven bevindt 45 procent zich in de vroege fase van een pilotproject en maakt 9 procent momenteel plannen om aan de slag te gaan met AI. 
 
Een voorbeeld van een bedrijf dat AI op een geavanceerde wijze toepast is Shell. Shell is begonnen aan de uitrol van AI op zijn tankstations. Dankzij de technologie is het mogelijk om brand- en explosiegevaar als gevolg van foutief menselijk handelen te herkennen en zo dus de veiligheid te verhogen.


 

afbeelding van Bart Remmers
Door: Bart Remmers

Bart Remmers | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Bart