Alles over Android for Work

Redactie WINMAG Pro
Android is een veelgebruikt systeem. In 2014 had het operating system een marktaandeel van maar liefst 81,5 procent, zo blijkt uit cijfers van IDC Worldwide Quarterly Mobile Phone Tracker. Maar Android wordt niet alleen veel gebruikt door consumenten, ook zakelijke toepassingen vinden steeds vaker hun weg naar Android. Daar speelt Google nu op in met Android for Work.

Dat Google zich steeds meer op het zakelijk segment richt, werd al duidelijk na de lanceringen van Google Apps for Work en Inbox for Work. Nu doet de internetgigant er nog een schepje bovenop met Android for Work, speciaal voor de zakelijke gebruikers. Het voornaamste wat dit operating system doet, is je zakelijke applicaties scheiden van je persoonlijke apps. Je favoriete Android-device wordt hiermee nog optimaler voor zowel werk als privégebruik.

Beveiliging

In de zakelijke wereld zijn we nog net iets meer bezig met beveiliging dan wanneer het om privé gaat. Daar speelt Google dan ook op in met een verbeterde SELinuxbeveiliging. Deze zit boven op de standaard encryptie en beschermt alleen je zakelijke gegevens. Binnen Android for Work is het mogelijk om een beleid in te stellen waarmee je de beveiliging versterkt en het lekken van data voorkomt. Daarnaast zijn Android-apparaten te managen met standaard API's, waar je slechts één enterprise mobility management (EMM) console voor nodig hebt. Ook kun je vpn-ondersteuning voor het werkprofiel toevoegen, waarvan de data op afstand verwijderd kan worden. Dit kan handig zijn als een werknemer vertrekt of zijn device verliest.

Persoonlijk en zakelijk

Het feit dat je gescheiden profielen kunt aanmaken voor zakelijk en privégebruik is niet alleen voor jezelf, maar ook voor je werknemers gemakkelijk. Als ondernemer kun je alles wat er in Android for Work gebeurt zien, maar het privégedeelte van de telefoon blijft ook echt privé. De it-afdeling kan dus nooit persoonlijke gegevens van jou of je werknemer zien. Daarnaast is het mogelijk om je zakelijke en persoonlijke applicaties van elkaar te scheiden. Dankzij de mogelijkheid om meerdere Android for Workprofielen aan te maken, kun je gemakkelijk diverse omgevingen aanmaken. Bovendien kun je alle applicaties een badge meegeven, waarmee deze gecategoriseerd worden als 'work app'. Hiermee kun je onder meer aparte notificaties instellen voor je werkapplicaties. Nadeel is wel dat als je vanuit een applicatie met een badge naar eentje zonder badge (dus een persoonlijke app) wilt gaan, er een mogelijkheid is dat deze crasht. Dit is echter gemakkelijk op te lossen door te controleren of je applicaties geschikt zijn voor de Android for Work API.

Google Play for Work

Applicaties voor zakelijk gebruik zijn gemakkelijk te vinden in de speciale Play Store for Work. Alle premium zakelijke apps zijn hier te vinden, waardoor je ook niet in de verleiding komt om toch dat spelletje te downloaden. Volgens Google wordt het proces om applicaties onder medewerkers te distribueren gemakkelijker en zorgt Google Play for Work ervoor dat de it-afdeling elke applicatie kan keuren, voor deze wordt geïnstalleerd. Bovendien kun je alle applicaties waar licenties voor nodig zijn in bulk aanschaffen voor het gehele bedrijf. Ook is het mogelijk om interne zakelijke applicaties te ontwikkelen met het Android applicatie framework. IT-MANAGEMENT Als manager binnen de it is het prettig om te weten dat Android samenwerkt met een aantal aanbieders om je werk gemakkelijker te maken. Zo kun je met enterprise mobility management-aanbieders als SAP, Citrix, SOTO, MaaS 360 en BlackBerry gemakkelijk devices managen vanuit je dashboard. Onder meer Salesforce, Adobe en Box zorgen ervoor dat je applicaties voor je it-omgeving kunt maken en veilig in gebruik kunt nemen. CISCO, f5, Pulse Secure en Palo Alto laten je verbinding met je netwerk maken met je Android for Workapparaten via vpn en andere netwerk-applicaties

afbeelding van Redactie WINMAG Pro

RedactieWINMAG Pro | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanRedactie