Alles wat je moet weten eHerkenning

Redactie WINMAG Pro

eHerkenning is een veelgebruikt inlogsysteem dat steeds meer overheidsinstanties en publieke
organisaties hanteren. Het systeem is vergelijkbaar met DigiD, maar dan specifiek voor
bedrijven. Hierdoor kunnen ondernemers met eHerkenning snel en gemakkelijk inloggen bij
aangesloten dienstverleners en vertrouwelijke informatie uitwisselen. 

De voordelen van eHerkenning

Het gebruik van eHerkenning als inlogsysteem biedt diverse voordelen. Allereerst zorgt het voor veiligheid en betrouwbaarheid bij het inloggen. De organisatie waarbij je inlogt kan met zekerheid vaststellen dat jij het bent en je hebt de garantie dat de website veilig en betrouwbaar is. Daarnaast is eHerkenning zeer flexibel en kun je zelf kiezen hoe je wilt
inloggen, bijvoorbeeld met een sms-code, token of app. Verder is het gebruik van eHerkenning erg gebruiksvriendelijk, omdat je met slechts één middel bij meer dan vierhonderd organisaties kunt inloggen. Het is dus niet meer nodig om verschillende wachtwoorden en inlogcodes te onthouden.


Verschillende niveaus eHerkenning

Het eHerkenning systeem werkt met verschillende niveaus van beveiliging, afhankelijk van het soort gegevens dat uitgewisseld moet worden. In totaal zijn er vier verschillende niveaus, waarvan EH2 het laagste niveau is en EH4 het hoogste niveau. Hieronder gaan we kort in op alle niveaus.


EH2

eHerkenning EH2 is het laagste niveau en wordt binnenkort niet meer gebruikt. Voor de controle van de identiteit is een kopie van een identiteitsbewijs voldoende en inloggen gaat met een gebruikersnaam en sterk wachtwoord. Aangezien EH2 op termijn niet meer beschikbaar zal zijn, wordt aangeraden om direct EH3 aan te vragen. Hiermee kun je ook op
diensten met een lager betrouwbaarheidsniveau inloggen om toekomstige nieuwe aanvragen te voorkomen.


EH2+

EH2+ biedt net als EH2 een basis betrouwbaarheidsniveau, maar met een extra beveiligingsstap tijdens het inlogproces. Naast een gebruikersnaam en wachtwoord moet je op niveau 2+ namelijk ook nog een sms- of pincode invoeren. De aanvraag en uitgifte van het EH2+-middel gaan online en de controle van de identiteit gebeurt met een kopie van een wettelijk identiteitsbewijs.

 

EH3

Met eHerkenning niveau 3 (EH3) heb je een beveiliging op het op één na hoogste en meest toegankelijke niveau. Het aanvraagproces bestaat uit een face-to-face controle van persoonsgegevens en een controle van de relatie tussen de aanvrager en het bedrijf aan de hand van de registratie. Na uitgifte log je in met een gebruikersnaam, wachtwoord en een sms-code of een pincode. Naast de reguliere EH3 bestaat er ook een speciale variant voor de Belastingdienst. De EH3 Belastingdienst is goedkoper dan de normale EH3, maar houd er rekening mee dat dit middel alleen kan worden gebruikt om in te loggen bij de Belastingdienst en niet bij andere (overheids)organisaties. Het reguliere EH3-middel wordt nog steeds meer gekozen vanwege de beperkingen van de Belastingdienst-variant.


EH4

EH4 is het hoogste en veiligste niveau van eHerkenning, waarbij persoonsgegevens en identiteiten van de aanvrager, wettelijk vertegenwoordiger en machtigingenbeheerder face-to- face worden gecontroleerd met originele identiteitsbewijzen. Inloggen gebeurt met een PKI- certificaat. EH4 is vereist door sommige overheidsinstanties en voor het indienen van octrooiaanvragen, gratieverzoeken en administratieve beroepen voor wapenvergunningen en jachtaktes.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie