Amazon aangeklaagd na grootse schending van privacyrecht

Fenna Kiebert
Amazon is aangeklaagd omdat het de stemmen van kinderen zou opnemen zonder toestemming van hun ouders en de kinderen zelf. Het gaat hierbij over spraakassistent Alexa.

In Seattle, de stad waar Amazon vandaan komt, hebben de ouders van een tienjarig meisje een aanklacht ingediend tegen het bedrijf. Eerder werd dit al gedaan in Californië. Daar dienden de ouders van een achtjarige jongen om dezelfde reden een klacht in. Volgens de aanklacht in Seattle maakt Amazon een ‘stemafdruk’ van elke gebruiker, omdat het zo mensen uit elkaar kan houden. Naast de stemmen van de gebruikers, worden ook stemmen van andere mensen in de omgeving opgepikt. Alexa waarschuwt hier niet voor en gebruikers kunnen het ook niet weigeren. Het is volgens de klagers zorgwekkend dat Amazon in op deze manier informatie over het privéleven van de kinderen heeft.

LEES OOK: Gebruikers woest op Huawei

Wetten overtreden

De klagende ouders hopen dat ze door meerdere mensen gesteund worden omdat Amazon de wetten van meerdere staten overtreedt. Je mag namelijk in veel staten in Amerika niet zomaar iemand opnemen zonder toestemming.

Personeel Amazon luistert mee

Eerder werd onthuld dat het personeel van Amazon luistert naar wat mensen zeggen tegen hun Echo, de slimme luidspreker van Amazon, die werkt met Alexa. Dit doen de medewerkers alleen maar omdat ze de software moeten leren het taalgebruik van mensen te begrijpen. Op deze manier werken de apparaten beter en reageren ze op de juiste manier op vragen en opdrachten. Het gaat er hierbij om hoe iemand bijvoorbeeld een artiestennaam of een songtitel uitspreekt.

afbeelding van Fenna Kiebert

Fenna Kiebert | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fenna