Amazon Web Services kondigt nieuwe tools aan om generatieve AI beschikbaar te maken voor bedrijven van elke omvang

Redactie WINMAG Pro

De afgelopen maanden hebben de mogelijkheden om tekst, afbeeldingen, video en meer te creëren met behulp van generatieve AI wereldwijd veel aandacht getrokken

Afgelopen week lanceerde Amazon Web Services (AWS) een reeks tools die het voor alle soorten bedrijven gemakkelijk maken om generatieve AI toe te passen in hun eigen applicaties.

Swami Sivasubramanian, VP van Databases, Analytics en Machine Learning bij AWS, legt in dit blog uit hoe AWS ervoor heeft gezorgd dat de kerncomponenten van generatieve AI gemakkelijk beschikbaar zijn voor ontwikkelaars en bedrijven.

Net als alle andere vormen van AI bouwt generatieve AI voort op zogenaamde Foundation Models (FM's) die op grote hoeveelheden gegevens zijn getraind. Hieronder vallen zowel grote taalmodellen (LLM's) als tekst-naar-beeldmodellen. De nieuwe diensten van AWS omvatten zowel tools om met FM's van derden te werken als toegang tot FM's van AWS zelf, cloudinfrastructuur die speciaal is ontworpen om AI-modellen te trainen, en AI-ondersteunde codeertools. De verwachting is dat er in de toekomst nieuwe architecturen zullen ontstaan en dat deze diversiteit aan FM's een golf van innovatie op gang zal brengen en nieuwe productiviteitsniveaus binnen bedrijven zal stimuleren.

Concreet lanceert AWS vier diensten:

  • Amazon Bedrock - een complete dienst om generatieve AI-toepassingen te bouwen en op te schalen die API-toegang bieden tot FM's van onder meer AI21Labs, Anthropic en Stability AI en door AWS ontwikkelde Amazon Titan FM's.
  • Amazon EC2 Inf2-instances op AWS Inferentia2-chips - deze speciaal ontworpen instances zijn geoptimaliseerd voor generatieve AI en bieden hoge prestaties, hoge energie-efficiëntie en lage kosten.
  • TRN1n instances op AWS Trainium chips - speciaal ontworpen voor het trainen van generatieve AI-modellen.
  • Amazon CodeWhisperer - AWS' AI-aangedreven codetool is nu beschikbaar voor iedereen.

"Wij geloven dat deze nieuwe diensten een enorme stap voorwaarts zijn in het democratiseren van de toegang tot generatieve AI. Ze geven onze klanten de flexibiliteit om aangepaste toepassingen te bouwen die voorgetrainde AI-modellen kunnen combineren met de eigen data van klanten", zegt Swami Sivasubramanian.

AWS heeft nog veel meer in petto en is enthousiast over wat organisaties gaan bouwen met generatieve AI op AWS. Het moet mogelijk zijn voor ontwikkelaars van alle vaardigheidsniveaus en voor organisaties van elke omvang om te innoveren met behulp van generatieve AI. Dit is nog maar het begin van wat de volgende golf van machine learning zal zijn die nieuwe mogelijkheden zal bieden.

Meer weten? Lees hier de volledige blogpost. 

 

 

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie