Android-gebruikers makkelijker traceerbaar voor meldkamer

Android-gebruikers makkelijker traceerbaar voor meldkamer

Jonas Bloemen
Wie met een Android telefoon het alarmnummer 112 belt, geeft voortaan ook meteen zijn of haar locatie door. De centralist kan tijdens het gesprek al zien waar de beller is. De informatie moet ervoor gaan zorgen dat hulpverleners sneller ter plaatse zijn.

LEES OOK: Telefoon traceren via WhatsApp? Zo doe je dat

Sinds deze maand is het alarmnummer uitgerust met Advanced Mobile Location (AML). Deze technologie werkt tot nu alleen op Android telefoons. AML wordt per provider ingevoerd en de bedoeling is dat dit jaar nog ook de locatie van iPhones te herkennen is met AML. Volgens de politie is het gebruikmaken van AML noodzakelijk om burgers in nood sneller en efficiënter te helpen. 

AML-systeem

Het AML-systeem draait op wifi, gps en andere sensoren om de locatie te berekenen. Eerder werd de locatie berekend aan de hand van de dichtstbijzijnde zendmast. Volgens Jan van Loosbroek, hoofd Landelijke Meldkamer Samenwerking, is AML een belangrijke aanwinst: ‘De vraag “waar bent u?” is in een situatie waarin de beller onder druk staat, een lastige vraag. Soms weten mensen in nood het even niet meer of is de precieze locatie niet gemakkelijk te beschrijven. Bijvoorbeeld in een uitgestrekt bos of duingebied.’ 

Het systeem werkt alleen tijdens een telefoongesprek met 112. Na het beëindigen van het gesprek schakelt de techniek zichzelf uit. Ook bij gebruikers die de locatievoorzieningen uit heeft staan, krijgt de meldkamer zijn of haar locatie door.