Google gaat het 'digitale welzijn' van mensen meer aandacht geven

Android P geeft gebruikers inzicht in hun smartphonegebruik

Marc Boersma
Google voorziet Android P van een dashboard, waarmee gebruikers precies kunnen zien hoelang ze bepaalde apps gebruiken, hoeveel keer ze hun smartphone ontgrendelen en het aantal notificaties dat ze hebben ontvangen.

Het smartphonegebruik loopt al jaren de spuigaten uit. Wie weleens in het openbaar vervoer zit, ziet vrijwel alleen maar reizigers die met voorovergebogen hoofden naar het kleine schermpje van hun smartphone turen. Ze zijn alleen maar met zichzelf bezig en niemand maakt nog een praatje met een medereiziger.

Gezonde balans

Met de nieuwe dashboard-functie in Android P wil Google gebruikers helpen een gezonde balans te vinden bij het gebruik van hun smartphone. Het is onduidelijk of deze functie ook in oudere versies van Android beschikbaar komt.

Tijdens de keynote op de I/O-ontwikkelaarsconferentie heeft Google-ceo Sundar Pichai gezegd dat zijn bedrijf het ‘digitale welzijn’ van mensen meer centraal gaat stellen. De speciale website Digital Wellbeing geeft meer informatie over dit thema.

Family Link

In de keynote op de I/O-ontwikkelaarsconferentie bracht Google-ceo Sundar Pichai de Family Link onder de aandacht. Met Family Link kunnen ouders de maximale schermtijd van de smartphones van hun kinderen instellen. Family Link was al beschikbaar in de Verenigde Staten en is nu ook in Nederland te gebruiken. 

Vanaf deze week krijgt YouTube een functie om alle notificaties te verzamelen in een daily digest, die gebruikers één keer per week ontvangen, zodat ze niet voortdurend meldingen krijgen.

afbeelding van Marc Boersma
Door: Marc Boersma

Marc Boersma | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Marc