Apple en Qualcomm sluiten gedwongen vrede na terugtrekken Intel

Jonas Bloemen
Waar eerder deze week Apple en Qualcomm elkaar min of meer de oorlog hadden verklaard, heeft Apple de strijdbijl begraven. Daartoe werd het min of meer gedwongen vanwege het terugtrekken van Intel.

LEES OOK: Apple vs. Qualcomm: wie krijgt een claim van 45 miljard?

Apple en Qualcomm zouden hun geschil uitvechten voor de rechter. Zij zijn toch tot een schikking gekomen voordat een rechter zich over zaak boog. Apple betaald nu een bedrag aan Qualcomm waarmee de vrede is beklonken. Lange tijd leek Intel een 5G-chip te produceren voor in iPhones. Daarmee had Apple de mogelijkheid om van Qualcomm af te komen. Dat pikte Qualcomm niet en dus werd de zaak een geschil. 

Nu Intel heeft laten weten dat het de gemaakte deals omtrent het leveren van 5G-chips niet waar kan maken, moest Apple dus op zoek naar een chipmaker die dat wel kon. Dan blijft er maar één producent over: Qualcomm. En dus moest Apple gedwongen heel wat water bij de wijn doen omdat het plots weer volledig afhankelijk is van Qualcomm, het enige bedrijf wat wel voor 5G-chips kan zorgen. De situatie zorgde voor een onverwacht einde van een twee jaar durende ruzie tussen Apple en Qualcomm. 

Apple vs. Qualcomm

Apple maakte in 2007 al afspraken met Qualcomm. Qualcomm wilde destijds van elke verkochte iPhone vijf procent van de verkoopprijs ontvangen. Apple ging daar niet mee akkoord maar uiteindelijk kwamen de twee bedrijven tot een overeenkomst waarbij Apple per verkocht toestel $7,50 af moest staan. Die afspraak werd in 2011 uitgebreid: naast het standaardbedrag zou Qualcomm in de jaren erna voor miljarden dollars compenseren. 

Daar hing wel de voorwaarde aan vast dat Apple voor haar productie alleen chips van Qualcomm zou gebruiken. Apple hield zich daaraan tot 2016. Toen klopte Intel op de deur. Vorig jaar wilde Apple van beide bedrijven chips gebruiken. Qualcomm was het daar niet mee eens. Mededingingsautoriteiten over de hele wereld waren het niet eens met de deal tussen Apple en Qualcomm. Ze vonden dat de chipmaker misbruik maakte van zijn dominante marktpositie. Door de afspraak kregen andere fabrikanten, zoals Intel, geen kans. Vorig jaar legde de Europese Commissie de chipmaker om die reden een boete van bijna een miljard euro op.