Apple in de zakelijke markt? Helemaal zo gek niet meer!

Redactie WINMAG Pro
Traditioneel gezien bepaalt de IT-afdeling (onbedoeld) hoe medewerkers hun werk moeten doen. Dit door medewerkers een beperkte - door de IT-afdeling bepaalde - set aan tools aan te bieden waar ze hun werk mee moeten doen. Zoals PC’s die op Windows draaien bijvoorbeeld.

Dat is gelukkig aan het veranderen. Langzaamaan verandert de rol van de ITafdeling. Het is als het ware aan het evolueren. En daarin is een rol weggelegd voor Apple-devices op de werkvloer die de mogelijkheid bieden helemaal met die evolutie mee te gaan. En waarom ook niet? De smartphones, notebooks en desktops van Apple vinden al gretig aftrek bij consumenten en ook zakelijke gebruikers laten zich graag zien met een MacBook.

Het probleem van Apple-apparatuur zat hem voorheen in het beheer. IT-afdelingen waren helemaal niet voorbereid op de systemen van Apple en hadden ook geen goede tools voorhanden om deze apparatuur te beheren en bijvoorbeeld veilig te integreren in het bedrijfsnetwerk. Apple heeft er echter hard aan gewerkt om dat te veranderen.

Apple Device Enrollment Program (DEP)

Om organisaties te helpen en te stimuleren om Apple-devices, zowel iOS- als macOS-apparaten, te gebruiken op de werkvloer, heeft Apple het Device Enrollment Program (DEP) opgezet. DEP stroomlijnt de uitrol, vergemakkelijkt de eerste aanmelding voor gebruikers en geeft organisaties tevens verregaande MDM-opties zodat apparatuur geheel te integreren is naar de wensen van een organisatie. DEP werkt door middel van serienummer-registratie waardoor elk geleverd device geregistreerd staat bij Apple. Dit stelt een organisatie in staat om met behulp van MDM-software devices te configureren voor gebruik op de werkvloer. Dit heeft als voordeel dat in één keer een groot aantal apparaten direct naar wens wordt geconfigureerd voordat deze in gebruik worden genomen.

Beheer met Jamf Pro

DEP op zichzelf haalt niets uit, het is noodzakelijk om hiervoor de juiste MDMsoftware te gebruiken. Een van de bekende MDM-pakketten is Jamf Pro, software die een historie met Apple heeft en al lang Apple-devices beheert. Gebruikt jouw organisatie Apple-apparatuur, dan is uitrol en beheer van de apparatuur met Jamf Pro probleemloos. Veel applicaties doen van alles een beetje om maar te kunnen cateren aan gemixte omgevingen. Een beetje Windows hier, wat Android daar en misschien nog wat Apple. Jamf Pro niet, dat is enkel en alleen op Apple gericht. Wordt er Apple-apparatuur in jouw organisatie gebruikt, dan kies je voor Jamf Pro om je apparatuur te confi gureren en te beheren.

Elke organisatie een eigen app store

Jamf Pro richt zich net als Apple op de eindgebruiker, in dit geval de IT-beheerder van organisaties. Dat laat zich direct zien in een schone en snelle interface waarbij je als beheerder volop de mogelijkheid hebt om devices minutieus te configureren. Denk dan aan welke apps wel en welke niet geïnstalleerd mogen worden.

Apps autoriseren

Via Jamf Pro bepaalt de beheerder uiteindelijk welke apps geautoriseerd zijn om te installeren en welke niet. Dit ziet er overigens ontzettend mooi uit. Organisaties kunnen zelf categorieën aanmaken binnen Jamf Pro waaronder bepaalde apps vallen. Vervolgens kunnen gebruikers via de in-house app store geautoriseerde apps installeren. Gaaf is dat de aangemaakte categorieën in Jamf Pro de categorieën zijn die je aantreft in de in-house app store. Handig, want dit geeft je als beheerder de mogelijkheid om de dashboards van Jamf Pro in te richten naar wat standaard is binnen jouw bedrijf.

Een gelukkige werkvloer

Iets wat een applicatie als Jamf Pro laat zien, is dat een organisatie alles behalve bang hoeft te zijn om Apple-apparatuur op de werkvloer toe te staan. En waarom ook niet? De apparatuur vindt grote aftrek bij consumenten, waaronder ook jouw werknemers. Dus waarom hen niet toestaan te werken met apparatuur die zij kennen en waar ze uiteindelijk goed mee uit de voeten kunnen? Dat komt immers het geluk op de werkvloer en daarmee de productiviteit ten goede en dat kan eigenlijk geen organisatie weerstaan.

Minder dan je denkt

Een veelgehoorde reden om geen Apple te gebruiken in zakelijke omgevingen zijn de kosten die er mee gemoeid zijn. Het is waar: voor Apple betaal je vooraf een hoger bedrag dan wanneer je kiest voor het Windowsplatform. Echter, Appleapparatuur is relatief meer waardevast dan Windowsapparatuur. Dit betekent dat de afschrijvingskosten per jaar lager zijn en de inruilwaarde van apparatuur hoger. Hiermee loop je als bedrijf dus vanzelf in op de kosten die vooraf gemaakt zijn en zijn de kosten een investering die zich op langere termijn uitbetaald. Letterlijk, door de waardevastheid van de apparatuur, maar natuurlijk ook figuurlijk met de eerder genoemde tevreden werknemer.

Apple en Windows

Betekent het kiezen voor Apple dat je daarom niet kiest voor Windows? Natuurlijk niet, beide ecosystemen kunnen prima naast elkaar bestaan. De vorderingen die Apple heeft gemaakt met betrekking tot de zakelijke markt laten echter zien dat Apple allang niet meer het ondergeschoven kindje op de werkvloer is, maar een partner van het alom gebruikte Windowsplatform. In feite is er geen reden voor een organisatie om niet te kiezen voor Apple.


Pro Warehouse

Pro Warehouse is dé zakelijke Apple authorised reseller van Nederland. Organisaties kunnen bij hen terecht voor advies op maat en inrichting van hun IT.

Wil je weten wat Pro Warehouse voor jouw organisatie kan betekenen of meer weten over de diensten die zij leveren? Ga dan naar prowarehouse.nl.

afbeelding van Redactie WINMAG Pro

Redactie WINMAG Pro | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie