Apple koopt videobewerkingsbedrijf

Jordi Smit
Apple heeft het Deense softwarebedrijf Spektral overgenomen. Het bedrijf maakt videobewerkingssoftware. De techgigant heeft volgens de Deense zakenwebsite Børsen 200 miljoen kroon (een kleine 27 miljoen euro) neergeteld voor de onderneming.

Apple koopt simpele tool

De videobewerkingssoftware van Spektral biedt de gebruiker verschillende mogelijkheden. Met een druk op de knop kun je met Spektral bijvoorbeeld een persoon op een foto of video selecteren en wegknippen, of op een andere plaats wegzetten. Dit gebeurt allemaal met machine learning, iets waar Apple zijn apparaten steeds beter voor geschikt maakt. Zo hebben de nieuwe iPhone XS en iPhone XS Max een speciale coprocessor die zich volledig op machine learning richt.

Afzonderlijke onderdelen

Dankzij machine learning herkent de software automatisch de afzonderlijke onderdelen van een foto. Daardoor is de voorgrond gemakkelijk van de achtergrond te scheiden. Bovendien kun je daardoor objecten of personen selecteren zonder deze handmatig uit te snijden. 'Taken die vroeger door mensenhanden gedaan moesten worden, kunnen tegenwoordig volledig door algoritmes worden opgelost', zo schrijft Spektral op zijn website.

'Apple maakt nieuwe app'

Het is echter niet zeker dat Apple doorgaat met de huidige app. De mogelijkheid bestaat namelijk ook dat Apple aan een compleet nieuwe app werkt voor het bewerken van foto’s en video’s, aan de hand van deze techniek. Wanneer we de resultaten zien van deze Spektral-overname door Apple is nog niet duidelijk.

afbeelding van Jordi Smit
Door: Jordi Smit

Jordi Smit | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Jordi