Barebones: smeed je eigen mini-desktop!

Jordi Smit
Pc’s en laptops bestaan in allerlei verschillende soorten en maten, maar je zult net zien dat jouw ideale, inhoudelijke functionaliteiten niet beschikbaar zijn. Je kunt dan gaan voor het best mogelijke alternatief, maar de markt kent gelukkig voldoende andere mogelijkheden. Eén daarvan: een barebone.

Je kent ze hoogstwaarschijnlijk wel: kleine computers die het formaat hebben van minidesktops. Het apparaat kan je helemaal zelf samenstellen naar je eigen wensen en behoeften. Barebones zijn meestal uitsluitend voorzien van een behuizing, moederbord en processor. Een barebone is dus niet uitgerust met een opslagapparaat, werkgeheugen of besturingssysteem. Hier kan je dus zelf je keuze in maken.

Samenstellen

Om een misverstand uit de wereld te helpen: barebones bestaan uiteraard in verschillende soorten en maten. Het is daarom eerst zaak dat je de geschikte barebone aanschaft, want dit is de basis van het geheel. Wanneer je vervolgens losse onderdelen erbij koopt, dan is het de bedoeling dat de koper de onderdelen zelf monteert. Het monteren van deze onderdelen is overigens niet heel ingewikkeld. Je verwijdert de deksel van de behuizing en kunt daarna eenvoudig het werkgeheugen en opslagapparaat aansluiten en vastzetten. Een kind kan de was doen. Eenmaal samengesteld kun je een barebone voor verschillende doeleinden gebruiken. Eén van de mogelijkheden is om een all-in one computer te maken door het apparaat aan de achterkant van een monitor aan te sluiten. Dit is mogelijk doordat vrijwel alle barebones een VESA-aansluiting hebben, waarmee je normaal een monitor aan de muur kan vastmaken. Het scheelt dan ook ruimte op je bureau. Uiteraard heb je dan nog wel kabels, maar deze kan je bij elkaar binden en achter de monitor wegwerken.

Ruimtebesparing

De ruimte die de barebone inneemt, is simpelweg een groot pluspunt in het gebruik van het apparaat. Daardoor heb je alle vrijheid om je bureau vol te plaatsen met beeldschermen of ander apparatuur. Onderschat de barebone niet: het apparaat is zeer energiezuinig, waardoor het relatief goedkoop is in gebruik. Bovendien is het samenstellen naar eigen stijl een pluspunt, evenals het lage geluidsvolume dat van het product afkomt.

Uitbreiding

Desondanks kunnen we ook een aantal zaken aanmerken op de barebone. De grootte van het apparaat kan als positief worden beschouwd, maar tegelijkertijd biedt het weinig ruimte voor uitbreiding. Daardoor zit je vast aan een maximum, wat niet altijd voordelig is. Bovendien is het apparaat duurder dan een desktop met dezelfde prestaties en is de barebone niet geschikt voor zwaar gebruik. Het is dus niet voor alle doeleinden bruikbaar.

NUC

Wil je een mini-pc kopen maar is de barebone niet per se wat je zoekt? Geen punt, want er zijn meer mogelijkheden op het gebied van mini-desktops. Wat te denken van een NUC? Dit is een volwaardige desktop die zo klein is dat hij in een handpalm past. De NUC’s zijn ontworpen volgens de UCFF standaard van 4” bij 4” ofwel 10,16 x 10,16 cm. NUC’s hebben een vrij vaste opbouw, maar het geheugen, de opslag en de Wi-Fi-kaart kunnen zelf worden gekozen. Tevens wordt de NUC met een speciale beugel geleverd, waardoor hij op een groot aantal monitoren direct op de achterkant bevestigd kan worden zodat het bureau leeg blijft. In combinatie met een draadloze desktop wordt dan het bureau volledig verlost van alle snoeren.

Stick-PC

Een andere optie zijn de stick-PC’s. Dat zijn computers in de vorm van een wat grote USB-stick. In plaats van een USB-aansluiting, hebben ze een HDMI-connector. Ze zijn bedoeld om direct op een monitor of televisie aangesloten te worden. Ze zijn zo klein dat ze achter het scherm vrijwel onzichtbaar worden. De stick-PC brengt een aantal grote voordelen met zich mee. Allereerst is het apparaat licht en compact, waardoor een stick-PC eenvoudig is mee te nemen. Tevens is het apparaat voorzien van een SSD voor snel opstarten. Het nadeel is de beperkte opslagcapaciteit en dat het apparaat uitsluitend beschikbaar is voor internet, e-mail en films. 

Voordelen

  • Ruimtebesparend
  • Energiezuinig
  • Laag geluidsvolume
  • Zelf samen te stellen

Nadelen

  • Weinig mogelijkheden tot uitbreiding
  • Duurder dan desktop met dezelfde prestatie
  • Niet geschikt voor zwaar gebruik
afbeelding van Jordi Smit
Door: Jordi Smit

Jordi Smit | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Jordi