Bill Gates investeert $80 miljoen in ‘smart city’

Mark IJsendoorn
Een van de firma’s van Bill Gates heeft zo’n 10.000 hectare braakliggend land gekocht in Arizona om daar een ‘smart city’ te bouwen.

De investeringsgroep Belmont Partners zegt dat in de nieuwe gemeenschap tal van moderne technologieën moeten worden verweven, zoals snelle digitale netwerken, datacentra en zelfrijdende auto’s. Bill Gates’ Cascade Investment LLC heeft een flink aandeel in het project.

Smart City

Het terrein dat is opgekocht ligt in de buurt van de stad Phoenix, op een plek waar plannen bestaan om een snelweg te bouwen richting Las Vegas. De nieuwe gemeenschap zal de naam ‘Belmont’ krijgen en moet een ‘vooruitstrevende gemeenschap met een ruggengraat van geavanceerde communicatie en infrastructuur’ worden. De geplande stad moet 80.000 huizen gaan tellen, met zo’n 200 hectare gereserveerd voor openbare scholen, 1500 hectare voor industrie, kantoren en winkels en 1400 voor open ruimte.

'Slimme' nieuwbouwcentra als deze kunnen bijzonder aantrekkelijk zijn voor bedrijven die last hebben van de vaak vastgelopen infrastructuur in traditionele centra. Netwerken voor communicatie en infrastructuur kunnen hier from scratch en naar de nieuwste standaard worden ingericht. 

Mark IJsendoorn | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Mark