BlackBerry klaagt Facebook aan

Peter Güldenpfennig
Ooit was BlackBerry dominant in de telefoniemarkt, waar nu nog maar weinig van te merken is. Toch laat het bedrijf nog van zich horen, hoewel nieuwe producten hier weinig mee te maken hebben. Zo ook nu, gezien het feit dat BlackBerry Facebook voor de rechter sleept.

De reden? Facebook zou inbreuk maken op patenten van BlackBerry met hun apps, waaronder Facebook Messenger, WhatsApp en Instagram.

Volgens BlackBerry is er in de ontwikkeling van de genoemde apps gebruik gemaakt van patenten van Blackberry gericht op security, user interfaces en functionaliteiten. Sarah McKinney, woordvoerder van BlackBerry, laat weten dat het de taak is van elke CEO, in het geval van BlackBerry is dat John Chen, om het intellectueel eigendom van het bedrijf veilig te stellen.

Facebook in verdediging tegen BlackBerry

De aanklacht van BlackBerry komt niet uit de lucht vallen, want het bedrijf is al jaren in gesprek met derden om te onderhandelen over bedragen die bedrijven moeten betalen omdat zij gebruik zouden maken van door BlackBerry gepatenteerde technologie. Het bedrijf heeft ruim 40.000 patenten geldig wereldwijd, waaronder patenten gericht om netwerktechnologie, security en automotive-technologie.

Facebook laat het er logischerwijs niet bij zitten. Volgens Paul Grewal van Facebook is de aanklacht een teken dat BlackBerry niet meer in staat zou zijn om te innoveren en hiermee mee wil liften op de innovatie van anderen. Ook is BlackBerry momenteel nog met Nokia verwikkeld in een juridische strijd omtrent inbreuk op patenten gericht op draadloze netwerktechnologie.

afbeelding van Peter Güldenpfennig

Peter Güldenpfennig | Redacteur

Peter Güldenpfennig is vaste redacteur voor WINMAG Pro. Hij schrijft nieuws, analyses en achtergrondverhalen over mobility, gadgets, internet en software. Zijn interesses liggen bij sociaal-culturele aspecten van ICT in het algemeen, en gaming in het bijzonder.

Bekijk alle artikelen van Peter