Downtime als gevolg van ransomware-aanvallen veroorzaakt ernstige schade

BlackBerry presenteert nieuwe ransomware-herstelfunctie

Marc Boersma
BlackBerry presenteert een update van zijn samenwerkingsplatform BlackBerry Workspaces. Het platform bevat nu een ransomware-herstelfunctie die organisaties in staat stelt snel te herstellen van een cyberaanval.

Ondanks de goede voorzorgsmaatregelen die organisaties meestal treffen, komen ransomware-aanvallen nog steeds vaak voor. Volgens het Verizon 2017 Data Breach Investigations Report waren ransomware-aanvallen dan ook het meest voorkomende type malware en naar verwachting worden eind 2019 bedrijven iedere veertien seconden getroffen door een ransomware-aanval. De schadekosten lopen daarbij naar verwachting op tot 11,5 miljard dollar per jaar

Ransomware-herstelfunctie

Organisaties die BlackBerry Workspaces gebruiken, kunnen zodra hun PC’s en gesynchroniseerde bestanden getroffen zijn door een ransomware-aanval meteen de herstelfunctie inzetten. BlackBerry’s nieuwe ransomware-herstelfunctie helpt om de schade van ransomware-aanvallen te beperken door getroffen accounts te ‘bevriezen’. De beheerder kan gebruikerslogs controleren om precies te achterhalen welke werkplekken, mappen en bestanden zijn geïnfecteerd. Vervolgens kunnen de getroffen computers, bestanden en mappen worden teruggezet naar versies van voor de aanval, ongeacht hoe oud een versie is. De mogelijkheid om alleen geïnfecteerde bestanden te verwijderen, voorkomt dat de werkzaamheden en productiviteit bij organisaties worden verstoord.

‘Naast gegevensverlies, het mislopen van kansen in de markt en het risico op reputatieschade, kan de downtime als gevolg van ransomware-aanvallen ernstige schade toebrengen aan organisaties en hun klanten in iedere sector. Denk ook aan sectoren als de gezondheidszorg of openbare veiligheid, waar de gevolgen van een storing rampzalig kunnen zijn’, zegt Billy Ho, Executive Vice President of Enterprise Products bij BlackBerry. ‘Organisaties hebben een sterke beveiligingscultuur nodig om het risico op een aanval te minimaliseren - iets waar ons Cybersecurity Consulting-team de afgelopen jaren veel organisaties bij heeft ondersteunt. In het allerergste geval is het cruciaal dat bedrijven een gelaagd verdedigingsmodel hebben ontwikkeld en technologie gebruiken waarmee ze in staat zijn elke mogelijke aanval aan te pakken.’

BlackBerry Security Summit 2018

De nieuwe ransomware-herstelfunctie is zonder extra kosten beschikbaar in de BlackBerry Workspaces Collaborate- en Secure Plus-edities. BlackBerry demonstreert de nieuwe oplossing tijdens de BlackBerry Security Summit 2018 in Londen op 12 september en in New York City op 4 oktober.

afbeelding van Marc Boersma
Door: Marc Boersma

Marc Boersma | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Marc