Boek van cybersecurity-‘expert’ Rian van Rijbroek toch weer in de winkel

Redactie WINMAG Pro
Het omstreden boek ‘De wereld van cybersecurity en cybercrime’ van Rian van Rijbroek en oud-minister Willem Vermeend wordt opnieuw uitgebracht, nu met wat meer bronvermeldingen en een reactie van de auteurs op de kritiek.

Plagiaat

Na het beschamende optreden van de zogenaamde cybersecurity-expert Rian van Rijbroek in Nieuwsuur was de kritiek niet mals. Daarna bleek ook nog dat haar boek 'De wereld van cybersecurity en cybercrime', dat zij samen met Vermeend schreef,  vol stond met geplagieerde tekst. Het boek werd snel uit de handel genomen. Helaas blijkt dat maar tijdelijk te zijn geweest, want uitgever Einsteinbooks brengt de titel nu opnieuw uit met ‘vier extra bronvermeldingen’ en een reactie van de schrijvers op alle kritiek.

Wikipedia

'De wereld van cybersecurity en cybercrime', dat afgelopen december verscheen, bleek na onderzoek van de NOS vol te staan met passages die zonder bronvermelding waren overgenomen uit onder meer NRC Handelsblad en Wikipedia. De uitgever laat weten dat de fout niet bij de auteurs ligt, die de bronvermelding wel in hun stukken hadden doorgegeven maar die niet in de uiteindelijke publicatie zijn verwerkt. ‘Hoewel het boek geen wetenschappelijke uitgave is, of een naslagwerk voor deskundigen, is dit onzorgvuldig en had dit niet mogen gebeuren.’ Dat zelfs een scholier niet weg zou komen met ‘wikipedia’ als bronvermelding in een werkstuk, lijkt de uitgever niet veel uit te maken.

‘Expert’ Van Rijbroek

Eerder was Rian van Rijbroek te gast in Nieuwsuur waar zij als 'cybersecurity-expert' om commentaar werd gevraagd over de DDoS-aanvallen die banken en overheidsinstellingen plagen. Dat leidde tot ophef door de soms vreemde en foutieve uitspraken die Van Rijbroek deed. Veel experts vielen over het optreden van Van Rijbroek, wat leidde tot een stortvloed aan reacties op social media.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie