Justitie kan wachtwoord Facebook niet kraken en roept Amerika om hulp

Brit weigert wachtwoord Facebook af te staan en krijgt 14 maanden cel

Jeroen van Onselen
Hoe ver durf je te gaan in het niet meewerken met de rechter als hij om je wachtwoord gaat. In Engeland heeft iemand er 14 maanden cel voor over. De reden?

In Engeland heeft een Brit een gevangenisstraf gekregen omdat hij weigert zijn Facebook-wachtwoord af te staan aan de politie. De reden van zijn weigering is... bijzonder.

Weigering afgeven Facebook-wachtwoord

De man wil zijn wachtwoord niet afgeven, omdat hij bang is dat de politie dan achter informatie komt die te maken heeft met cannabis. De rechter vond het excuus maar magertjes en veroordeelde de 24-jarige man tot 14 maanden cel.

Opgepakt om moord op 13-jarig meisje

De reden dat hij is opgepakt gaat ietsje verder dan het gebruik van wiet. De Britse autoriteiten verdenken hem van moord op een meisje van 13 jaar. Terwille van dit onderzoek kan de politie in de het Verenigd Koninkrijk gebruik maken van wetgeving om hem te dwingen zijn wachtwoord af te geven.

Met deze wet hebben de autoriteiten een paardenmiddel tot hun beschikking dat oorspronkelijk bedoeld was als anti-terreurwet. In de praktijk zet de politie de weten echter ook voor andere zaken in.

Justitie probeert nu Facebook-wachtwoord via Amerika te krijgen

Nu de man achter slot en grendel verdwijnt heeft Justitie nog altijd geen toegang tot zijn account en kan het nog maar een ding doen. Het via Amerika spelen. Dat is wat de Britten dan nu ook proberen door hulp te vragen aan het Amerikaanse ministerie van Justitie. Of deze weg succesvol is moet nog blijken.

IJzersterke beveilging Facebook

Hoe het ook afloopt, het laat ons in Nederland zien dat je Facebook waanzinnig goed is beveiligd. Verhalen van hackers die gemakkelijk in je Facebook-account komen lijken dus niet te kloppen.

Meer lezen over wachtwoorden?

Over wachtwoorden zijn allerlei interessante feiten te lezen waar je in het dagelijks gebruik veel plezier aan kunt beleven. Wat dacht je van bijvoorbeeld je wachtwoord opslaan in een centrale kluis om te voorkomen dat je hem vergeet?

YouTube: maak een wachtwoord als een Pro

afbeelding van Jeroen van Onselen

Jeroen van Onselen | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Jeroen