Britten weren Huawei bij ontwikkeling alarmnetwerk

Jordi Smit
Het Chinese Huawei mag niet meedoen aan de ontwikkeling van een Brits communicatiesysteem voor hulpdiensten. De apparatuur van het bedrijf wordt geweerd uit het Emergency Services Network.

Nieuw systeem

Dat meldt de krant The Sunday Telegraph. Het is de bedoeling dat honderdduizenden agenten en ambulancemedewerkers over een paar jaar een nieuw systeem hebben om veilig met elkaar en met meldkamers te communiceren. Het netwerk wordt ontwikkeld door de Britse telecomprovider EE. Het moederbedrijf van EE, British Telecom, had eerder al besloten om te stoppen met het gebruik van de apparatuur van Huawei op sommige netwerken.

Vertraging door weren Huawei

Het Emergency Services Network kost 2,3 miljard pond, omgerekend zo'n 2,5 miljard euro. Door het weren van Huawei loopt het project waarschijnlijk ongeveer vier jaar vertraging op. De kosten komen voor rekening van British Telecom.

Verdachtmaking spionage Huawei

Huawei wordt in landen als de Verenigde Staten, Australië en Nieuw-Zeeland geweerd bij de aanleg van nieuwe telecomnetwerken. Die vrezen dat China de apparatuur gebruikt voor spionage. In Nederland wordt Huawei voor zover bekend nog niet actief vermeden door telecomproviders.

Weren Japan

Twee weken geleden werd nog bekend dat Japan verdere samenwerking met Huawei weert. De Japanse regering gaf in vage bewoording aan de Chinese bedrijven Huawei en ZTE uit te sluiten van zijn toekomstige 5G-netwerken uit angst voor spionage. Eerder kwamen Amerika, Australië en Nieuw Zeeland met dezelfde mededeling.

afbeelding van Jordi Smit
Door: Jordi Smit

Jordi Smit | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Jordi