Chatbot gearresteerd in Zwitserland

Chatbot gearresteerd in Zwitserland

Redactie WINMAG Pro
Vorig jaar is er voor het eerst een arrestatiebevel uitgevaardigd voor een Zwitserse chatbot. De chatbot, genaamd Random Darknet Shopper, werd ervan beschuldigd verboden middelen te hebben gekocht op illegale websites.

Xtc-pillen 

De chatbot is geprogrammeerd door twee Zwitserse kunstenaars. Het stel is onderdeel van een activistisch kunstcollectief. De bot kreeg wekelijks bitcoins met een waarde van 100 dollar tot zijn beschikking waarmee hij online zijn gang kon gaan. Op de website van het collectief werd verslag gedaan van de aankopen van de bot. Een Louis Vuitton tas en sneakers bijvoorbeeld. Maar ook een scan van een Hongaars paspoort, een credit card en xtc-pillen. Deze aankopen hebben geleid tot de arrestatie. 

xtc via Dark web

Dark Web

Op het internet bestaan plaatsen waar je beter ver van uit de buurt kan blijven. Het dark web, of darknet, is daar één van. Op deze plekken kom je vaak illegale handel tegen. Met een bepaalde soort beveiliging, een VPN (Virtual Private Network), ben je er onzichtbaar voor bijvoorbeeld de autoriteiten. Inmiddels zijn er speciaal opgeleide mensen in dienst van de politie om deze darknet-shoppers te onderscheppen. Dit is ook gebeurd met de Random Darknet Shopper.

Vrijlating 

Na een aantal maanden hebben de Zwitserse autoriteiten besloten de bot weer vrij te laten. Het koppel dat de bot heeft geprogrammeerd deed het namelijk puur uit naam van de kunst en werd daarom niet aangeklaagd. De bot heeft in totaal 12 items gekocht en deze zijn tentoongesteld geweest in Zwitserland, Londen en Slovenië.

Tentoonstelling chatbot

Lees ook dit bericht over een opvallende chatbot: Chatbot Microsoft geeft Hitler gelijk

afbeelding van Redactie WINMAG Pro

Redactie WINMAG Pro | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie