China plaatst spyware in smartphones van toeristen

Redactie WINMAG Pro
Toeristen die China willen bezoeken, moeten bij de grens van de Xinjiang-regio hun smartphones afstaan om te laten doorzoeken. Grenswachters installeren vervolgens een spyware app, genaamd Fengcai, die alle persoonlijke informatie verzamelt.

Wanneer de toerist zijn telefoon afstaat aan de grenswacht, wordt de spyware app Fengcai gedownload. De app wordt gebruikt om onder meer islamitische extremistische inhoud op te sporen. De app scant de telefoon op meer dan 73.000 bestanden, inclusief sms-berichten, agenda-items, telefooncontacten, oproeplogboeken en een lijst met de geïnstalleerde apps. Sommige daarvan bevatten extremistische inhoud, zoals een ISIS-publicatie, maar het bevatte ook koranfragmenten en muziek van een Japanse metalband. Na de controle wordt app Fengcai weer verwijderd en krijgt de toerist zijn telefoon weer terug.

Android-smartphones

Voorlopig denkt men dat Fengcai alleen werkt met Android-smartphones en wordt toegevoegd aan een apparaat via side-loading. Er worden echter ook iPhones in beslag genomen, die grenswachters door in een handheld-apparaat halen.

LEES OOK: 10 manieren waarop je Facebook-account gehackt kan worden

Het lijkt erop dat de app is bedoeld om te worden verwijderd zodra de controle van de telefoon is voltooid. Bijna altijd gebeurt dit ook, maar soms vergeten de grenswachters de app te verwijderen. Dit heeft uiteindelijk ook geleid tot de ontdekking van de app. 

Gebruik spyware app Fengcai

Fengcai is ontwikkeld door Ninjing FiberHome StarrySky Communication Development Company Ltd. en vervolgens gedistribueerd door Chinese autoriteiten. Geen van beide is bereid om te praten over het gebruik van spyware en gedwongen inbeslagname van smartphones. 

Hoewel de Chinese overheid bekend staat om zijn strenge bewakingspraktijken, met name ten aanzien van het islamitische geloof, zijn andere landen in de voetsporen van China getreden. Volgens de New York Times gebruiken ondertussen al 18 landen de Chinese spyware, waaronder Zimbabwe, Oezbekistan, Pakistan, Kenia en Duitsland.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie