Cloud Architect Alliance al zeven jaar hét kennis- en netwerkplatform voor cloudarchitecten

Redactie WINMAG Pro
Voor de beroepsgroep cloudarchitecten organiseert de stichting Cloud Architect Alliance (CAA) al sinds 2014 evenementen waar kennisdelen, netwerken en samenwerken de uitgangspunten zijn. Na zeven jaar succesvol evenementen organiseren, is de Cloud Architect Alliance (CAA) inmiddels een begrip onder de cloudarchitecten in Nederland en daarbuiten.

In 2014 signaleerden Freek Beemster en Bart M. Veldhuis dat cloudarchitecten behoefte kregen om bij elkaar te komen om kennis en ervaringen uit te wisselen. Het beroep cloudarchitect stond nog in de kinderschoenen en de mogelijkheden om onderling ervaringen en vraagstukken te delen, waren nog beperkt. Freek Beemster en Bart M. Veldhuis besloten daarom tot de oprichting van de stichting Cloud Architect Alliance, de enige organisatie in Nederland die zich specifiek richt op cloudarchitecten. 

Evenementen met cloudgerelateerde thema’s 

De Cloud Architect Alliance organiseert voor cloudarchitecten vier keer per jaar een chique diner, waar een actueel cloudgerelateerd thema centraal staat. Doordat de Cloud Architect Alliance samenwerkt met verschillende sponsors, kunnen de cloudarchitecten geheel gratis aan een diner deelnemen. Van de naar schatting 2.200 in Nederland werkzame cloudarchitecten heeft bijna de helft daarvan aan een of meer evenementen van de Cloud Architect Alliance deelgenomen. Uit de ontmoetingen op deze evenementen zijn al vele samenwerkingen voortgekomen en zelfs bedrijven ontstaan.

Datacentrische Cloudstrategie en Datacontinuïteit

Op donderdagavond 22 april 2021 organiseert de Cloud Architect Alliance dit keer een online event met het thema “Datacentrische Cloudstrategie en Datacontinuïteit”, waar vijf verschillende sprekers met de aanwezige deelnemers hun expertise en praktijkervaringen zullen delen. “Data zit op de verkeerde plekken, in de verkeerde systemen en blijkt niet toegankelijk voor de juiste gebruikers. Dat is een situatie die we in de praktijk nog te vaak zien. Applicatielandschappen blijken veelal niet modulair te zijn opgebouwd. Het landschap bestaat uit solide, maar weinig flexibele bouwblokken, zoals bijvoorbeeld de suites van SAP en Oracle, die veel opties bieden, maar waarbij het tegelijkertijd veel tijd en moeite kost om de juiste data eruit te halen.”, zegt Bart M. Veldhuis.

Over Cloud Architect Alliance

De Cloud Architect Alliance (CAA) is in 2014 door Freek Beemster en Bart M. Veldhuis opgericht met als doel het faciliteren van uitwisseling van kennis en ervaringen onder cloudarchitecten. Vier keer per jaar organiseert de Cloud Architect Alliance (CAA) exclusief voor deze doelgroep evenementen, waar ook de awards voor Cloud Architect of the Year, Cloud Security Architect of the Year en Cloud Engineer of the Year worden uitgereikt. De CAA adresseert verschillende soorten thema’s van cloudsecurity, cloudnative architectucture tot aan wat complexere thema’s als ethisch handelen. Als een onafhankelijk platform kunnen de cloudarchitecten zonder enige invloed van vendors op een onafhankelijke manier met elkaar van gedachten wisselen. In Nederland is bijna de helft van alle werkzame cloudarchitecten aangesloten bij de Cloud Architect Alliance (CAA), die ook samenwerkt met andere belangen- en brancheorganisties op het gebied van cloudtechnologie.

De oprichters van de Cloud Architect Alliance (CAA) hebben de afgelopen jaren hun sporen in de cloudsector verdiend. Freek Beemster heeft zich de afgelopen tien jaar als gespecialiseerd headhunter sterk gepositioneerd binnen dit (internationale) netwerk van cloudarchitecten en samen met twee ervaren cloudarchitecten heeft hij begin 2020 een nieuw bedrijf opgericht: Day2, een organisatie met onafhankelijke hands-on cloudexperts die opdrachtgevers usecase gedreven helpen om de meeste waarde uit hun cloudstrategie te halen. Bart M. Veldhuis is een doorgewinterde cloudarchitect met meer dan vijftien jaar ervaring op het gebied van infrastructuurarchitectuur. Hij is een serial entrepreneur en startte de eerste VMware gebaseerde cloudprovider in de Benelux. Daarnaast is hij oprichter van het vendor onafhankelijke consultancy bedrijf Weolcan, die organisaties helpt met het behalen van tastbare resultaten met hun cloudstrategie.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie