Consumentenbond: smartphones te ontgrendelen met foto

Jordi Smit
Bij een aantal populaire smartphones is de ontgrendeling door gezichtsherkenning niet zo veilig als van tevoren gedacht, aldus de consumentenbond. Smartphones van Samsung, Huawei, LG en Sony zijn namelijk te ontgrendelen door een foto van de gebruiker voor de camera te houden.

Test consumentenbond

Dat is de conclusie van de consumentenbond na een test met 110 smartphones. De Samsung Galaxy A7, de Galaxy A8 (Plus) en de Galaxy J3 Brasil waren in de test van de Consumentenbond met een foto te ontgrendelen. Ook de Huawei P20, inclusief de Lite- en Pro-varianten, was om de tuin te leiden.

Verschillende varianten

Met verschillende varianten van de Samsung Galaxy A6, Galaxy A9, Galaxy J6, Galaxy Note 9 en Galaxy S9 (Plus) lukte het de Consumentenbond niet om de smartphone met een foto te ontgrendelen. Ook de gezichtsherkenning van de Huawei U12 Plus, de Y6, Y7 en Mate 20, waaronder Lite- en Pro-edities, was sterk genoeg om zich niet door een foto te laten misleiden.

42 verschillende smartphones

In totaal wist de Consumentenbond 42 verschillende smartphones en varianten binnen de modellen met een foto te ontgrendelen. Naast toestellen van Samsung en Huawei gaat het om smartphones van onder meer Asus, BlackBerry, Lenovo, LG, Motorola, Nokia, Sony en Xiaomi. Veel Android-smartphones geven bij het instellen van gezichtsherkenning een waarschuwing dat de optie mogelijk onveiliger is dan het gebruik van een pincode of vingerafdrukscanner.

LEES OOK: Deurslot met gezichtsherkenning in China

Advies consumentenbond

De Consumentenbond adviseert gebruikers van de 42 smartphones die te misleiden zijn om geen gebruik te maken van de gezichtsherkenning, maar te kiezen voor een vingerafdrukscanner of pincode.

afbeelding van Jordi Smit
Door: Jordi Smit

Jordi Smit | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Jordi