‘Google verdient meer dan vier keer zoveel aan iOS dan aan Android’

steven
Google en Apple lijken aartsvijanden, maar de portemonnee van eerstgenoemde zegt eigenlijk iets anders. Google heeft namelijk meer dan vier keer zoveel verdiend aan Apple’s iOS dan aan het eigen Android. Dit blijkt uit documenten voor een rechtszaak tussen Google en Oracle.

Het is voor het eerst dat dergelijke cijfers bekend worden gemaakt over de zoekgigant. Volgens The Guardian, die de documenten in handen kreeg, bracht Android tussen 2008 en 2011 550 miljoen dollar op. Apparaten van Apple, zoals de iPhone, zorgden voor ruim het viervoudige van dit bedrag. Dergelijke toestellen gebruiken Google-diensten als Maps, Youtube en in de browser Safari staat de zoekmachine als standaard ingesteld.

De krant berekende met behulp van de cijfers dat elk geactiveerd Android-toestel de zoekgigant iets meer dan 10 dollar per jaar opgeleverd. In de periode van 2008 tot 2011 ging het om 200 miljoen apparaten. Dit is opmerkelijk te noemen, gezien Android standaard gebruikmaakt van veel meer Google-diensten dan iOS zoals Gmail, Google+ en Docs.

Bovendien blijkt uit de documenten dat Android maar een zeer klein aandeel heeft in de grote winsten van Google. Vorig jaar haalde het bedrijf een omzet van 38 miljard dollar, wat dus bijna volledig kan worden toegeschreven aan de pc-markt.

Google rekent geen kosten aan fabrikanten voor het gebruik van hun mobiele besturingssysteem. Ze verdienen hun geld aan advertenties en de verkoop van applicaties in de Market.

afbeelding van steven
Door: Steven Vos

Steven Vos | Redacteur

Steven Vos (28) studeerde Journalistiek aan de Fontys Hogeschool in Tilburg. Vanaf april 2011 is hij werkzaam bij dit magazine en voelt zich daar als een vis in het water.

Vanaf zijn jeugd heeft hij een grote passie voor alles wat met ict te maken heeft en zette hij verschillende eigen computers in elkaar. Ook op het gebied van besturingssystemen heeft hij het nodige gezien. Zo werkte hij met het bijna complete Windows-assortiment (van 3.1 tot 7), Mac OS X en Linux.

Daarnaast hebben mobiele telefoons al jaren zijn interesse. Toen hij in 1998 zijn eerste mobiele telefoon aanschafte, een Nokia 5110, was hij meteen verkocht. Hierna volgden diverse modellen met uiteenlopende functies en besturingssystemen. Het was voor hem dus een kleine stap om professioneel mobiele telefoons te gaan testen, maar ook een tablet slaat hij zeker niet af.

Bekijk alle artikelen van Steven