2015: het jaar dat Apple weer innoveert

Redactie WINMAG Pro
Er werd halsreikend uitgekeken naar het Apple-event in april van dit jaar en ook het event in september deed erg veel stof opwaaien. Wij zetten een geheel vernieuwde lijn van devices die we allemaal goed kennen, maar die volledig in het nieuw is gestoken door Apple voor je op een rij.

Apple introduceerde veel nieuwe producten

Introductie van ResearchKit

De ResearchKit is een framework op basis van open source-software, ontworpen voor medisch en gezondheidswetenschappelijk onderzoek. Artsen en wetenschappers kunnen hiermee regelmatiger en nauwkeuriger gegevens van deelnemers verzamelen, met behulp van iPhone-applicaties. Er zijn al applicaties met de kit ontwikkeld voor onderzoek naar astma, borstkanker, hart- en vaatziekten, diabetes en Parkinson. Gebruikers van de applicatie beslissen zelf of ze aan een studie willen deelnemen en hoe hun gegevens uitgewisseld worden.

Hiermee lijkt Apple een nieuwe weg in te slaan, en de stap te zetten om technologie vaker te gebruiken bij de gezondheidszorg. Apple laat met de ResearchKit zien dat ze nog lang niet klaar zijn met het ontwikkelen van nieuwe en innovatieve producten. De ResearchKit is vrijgegeven als open source-framework. Onderzoekers krijgen daarmee de mogelijkheid om bij te dragen aan specifieke activiteitenmodules binnen het framework, zoals het testen van het geheugen of loopgedrag. Deze bijdragen zijn te delen met de mondiale onderzoeksgemeenschap om de kennis over ziekten verder te verbeteren. De applicaties gebaseerd op de ResearchKit zijn in Amerika al te verkrijgen in de App Store, in de toekomst worden deze in meer landen beschikbaar. De applicaties zijn beschikbaar voor de iPhone 5, iPhone 5s, iPhone 6, iPhone 6 Plus en de iPod Touch van de nieuwste generatie.

Apple Watch

Na maanden speculeren onthulde Apple dit jaar de Apple Watch. De smartwatch houdt de tijd binnen vijftig miliseconden van de wereldtijd bij en is naar wens aan te passen met allerlei wijzerplaten. Hier zijn diverse smaken in, zoals traditioneel analoog met de Chronogaaf of Modulair, waar je allerlei informatie op kwijt kunt. Bovendien bevat de wijzerplaat diverse functies, 'complicaties' genoemd, zoals de zonsopkomst en de zonsondergang, afspraken in de agenda en het dagelijkse activiteitenniveau. De diverse wijzerplaten en complicaties zorgen er voor dat er miljoenen combinaties mogelijk zijn.

Ook hiermee laat Apple zien nog steeds innovatief te kunnen zijn, al vragen wij ons af of het lange wachten ervoor nodig was. Diverse andere smartwatches laten deze functies namelijk niet zien bij de wijzerplaat, daar kies je tussen het applicatiescherm en de tijd. Swipe je omhoog, dan is er een overzicht te zien van je belangrijkste gegevens, zoals het weerbericht, je locatie of de muziek die je luistert. Daarnaast is het met de Watch, net als veel andere smartwatches, mogelijk om berichten te versturen, e-mails te lezen en telefoontjes die op je iPhone binnenkomen direct te beantwoorden. Maar ook zijn er nieuwe features beschikbaar die je niet bij andere slimme horloges ziet. Zo kun je je hartslag of een tekening naar andere Apple Watch-dragers versturen. Functies waarin Apple laat zien dat het verder gaat dan de huidige technologie en het huidige aanbod van smartwatches. Daarnaast is Apple Pay geïntegreerd in de Watch, en kun je bijvoorbeeld je boardingpass in je Passbook opslaan, en zo een vliegtuig instappen. Daarnaast hebben ontwikkelaars nieuwe apps ontworpen voor de Apple Watch, waarmee je bijvoorbeeld een Uber-taxi kunt bestellen of de temperatuur op je Honeywell Lyric-thermostaat aanpassen.

WatchOS 2

De wereld went nog aan de eerste smartwatch van Apple, maar er is al een tweede versie van het operating system uitgebracht. In WatchOS 2 vind je nieuwe wijzerplaten en applicaties van derden kunnen nu informatie op de wijzerplaat tonen. Met de functie Tijdreizen is het mogelijk om toekomstige activiteiten als ouder nieuws te lezen. Via een nieuwe dicteerfunctie kun je e-mails sneller en gemakkelijker opstellen, maar ook is er gebruik te maken van slimme antwoorden en emoji's.

MacBook

Hoewel de meeste aandacht dit jaar uitging naar de Apple Watch, is de introductie van de nieuwe MacBook ook zeker een vermelding waard. Deze waanzinnig dunne, superstille, 12-inch MacBook met retina-display is volledig opnieuw ontworpen en ziet er kortgezegd prachtig uit. De dunne behuizing wordt mede mogelijk gemaakt door de keuze voor een Core M processor, die misschien geen enorme slagkracht heeft, maar de MacBook in staat stelt om te werken zonder extra koeling. Het retinascherm mag met een resolutie van 2304 x 1440 pixels iets onderdoen voor de andere retina-devices, door het formaat is het net zo indrukwekkend. Net als het gewicht dat op minder dan een kilo uitkomt, zonder dat je het gevoel hebt dat Apple goedkope materialen heeft gebruikt in de behuizing.

Ook de keuze voor usb type-c is opvallend. Deze nieuwe standaard werd voor het eerst uit de doeken gedaan tijdens CES begin dit jaar en Apple is er als de kippen bij om er mee aan de slag te gaan. Alle oude poorten worden overbodig gemaakt door de nieuwe verbindingsstandaard, waardoor we met enkel een usb type-c poort en een aansluiting voor je koptelefoon overblijven. Mocht je overigens toch behoefte hebben aan meer poorten van andere types, dan verschijnt er uiteraard een aparte dongle waarmee je ook hdmi of vga en usb 3.0 kunt gebruiken. Het bedrijf uit Cupertino zet overduidelijk in op vernieuwing en verbetering, met een langere batterijduur, een kwart dunnere behuizing, nieuwe aansluitingsstandaard en zelfs een volledig nieuw toetsenbord en trackpad. De ouderwetse switches die de kracht van de toetsaanslag bepalen zijn vervangen door een nieuw systeem. Deze ‘butterfly’- toetsen zijn in gebruik even flink wennen en het is door het ontbreken van de ‘clicky’ feedback die je gewend bent bijna alsof je een touchscreen beroert. De vernieuwde trackpad is nu gevoelig voor verschillende drukniveau’s, maar hoe praktisch dit in de praktijk werkt zal pas blijken bij veelvuldig gebruik. De opties zijn in ieder geval interessant, blijf zweven boven een adres in een mailtje om een kaartje omhoog te zien springen of krijg snel previews van bestanden te zien in de finder.

Wat wel overblijft is de vraag op wie Apple precies mikt met deze nieuwe MacBook. Het apparaat is werkelijk prachtig om te zien, maar met de Core M processor niet krachtig genoeg om video’s mee te bewerken of meer te draaien dan de standaard kantoorapplicaties. In dat opzicht doet de nieuwe MacBook denken aan de Apple Watch. Een prachtige gadget, die meer aandoet als statussymbool dan een praktische oplossing voor een bestaand probleem.

MacBook Air en MacBook Pro

De MacBook Air en Pro kregen dit jaar ook een processor-update, maar de update naar een retina-scherm blijft uit. Opvallend, want het is niet alsof de nieuwe Core i5 en i7 processors hier de kracht voor missen. Aan de andere kant kan het de batterijduur alleen maar ten goede komen. Het lijkt er echter op dat liefhebbers van MacBooks binnenkort voor een lastige keuze worden gesteld. Een kostbare nieuwe MacBook met alle bijhorende snufjes en dat prachtige scherm, of een meer traditionele MacBook Air of Pro voor een lagere prijs en meer vermogen onder de motorkap. Mocht je niet gebonden zijn aan het Apple-ecosysteem kan de stap naar de concurrentie nu sneller worden gemaakt, met XPS13 laptops van Dell en andere superdunne, krachtige Windows-devices die ineens een behoorlijk aantrekkelijke optie zijn.

iPad Pro

De introductie van de iPad Pro in september dit jaar was niet echt een verrassing, gezien we al maanden van tevoren geruchten hoorden over 'een grotere iPad'. Het apparaat heeft een 12.9-inch scherm met een resolutie van 2732x2048. Maar ook krijgt de flinke tablet een snellere processor mee: de tablet heeft een A9X-soc aan boord, die 1,8 keer sneller is dan de A8X die in de iPad Air 2 zit. Opvallend is het keyboard dat Apple bij de tablet levert. Hoewel het toetsenbord op zichzelf niet erg interessant is, is het nu wel duidelijk dat het bedrijf head-on voor de zakelijke markt gaat. De iPad Pro lijkt zo een directe concurrent te worden van Microsoft's Surface Pro 3, die te vergelijken is met Apple's nieuwe tablet tot aan de instapprijs. De iPad Pro heeft overigens ook een flinke accu: deze gaat tot tien uur mee. Het instapmodel van de iPad Pro met 64GB gaat 799 dollar kosten. Het 128GB-model met 4G kost 1049 dollar. Wil je er een keyboard bij, dan betaal je nog eens 169 dollar.

Apple Pencil

Bij de iPad Pro hoort ook een stylus, de Apple Pencil. Deze bevat sensoren waarmee het schrijven met een hoek behoorlijk accuraat moet werken. Ook dit is opvallend, Steve Jobs zei in 2007 namelijk al dat een stylus helemaal geen voordelen heeft. 'Wie wil er een stylus? Je moet er één kopen, ze ergens opbergen en je raakt ze kwijt. Yuck' - het zijn beroemde woorden van Jobs. Maar de technologie voor deze digitale pennen is inmiddels volwassen en Apple laat weten dat haar Pencil ideaal is om bijvoorbeeld mee te tekenen. Blijkbaar is dat dan toch een goede reden om de door Jobs zo gehate Stylus uit te brengen. De Apple Pencil gaat 99 dollar kosten.

iPad Mini 4

De iPads en iPhones worden steeds groter, maar ook voor de liefhebbers van een kleiner en handzamer formaat is er goed nieuws. Apple heeft een nieuwe versie van de iPad Mini aangekondigd. Deze versie is nog weer net iets dunner dan zijn voorgangers en komt uit op een dikte van 6,1mm. Ook is hij iets lichter geworden, het apparaat weegt slechts 298 of 304 gram, afhankelijk van de versie die je aanschaft. De display, het belangrijkste onderdeel van de tablet, is echter wel hetzelfde gebleven. Deze blijft 7.9-inch met een resolutie van 2048x1536. Wel is de processor verbeterd, maar de iPad Mini 4 krijgt niet de supersnelle A9X van de iPad Pro mee. Het kleine tablet krijgt een A8-processor. Het ram-geheugen is echter nog niet bekend. Ook de camera is iets beter geworden, deze telt nu 8 megapixels.

iPhone 6s en 6s Plus

Misschien wel het meest verrassend zijn de updates die Apple aan haar S-lijn van de iPhone 6 en 6 Plus heeft meegegeven. De smartphones zijn volgens Apple zo'n zeventig keer sneller dan de iPhone 6, dankzij de aanwezige A9-chip. Bovendien is deze chip energiezuiniger dan zijn voorganger, aldus Apple. Hierdoor kun je nog meer voorzieningen tegelijkertijd draaien en bijvoorbeeld 'Hé Siri' gebruiken om het toestel uit de slaapstand te halen. Daarnaast worden de iPhone 6S en 6S Plus gemaakt van hetzelfde aluminium dat voor de Apple Watch gebruikt is, dat lichter en steviger is dan het materiaal dat voorheen gebruikt werd. De iPhone 6S en 6S Plus zijn ook in een volledig nieuwe kleur te verkrijgen: roségoud, wat in principe roze is.

Het meest interessant is 3D Touch waarmee de toestellen zijn uitgerust. Hiermee bepaalt de drukgevoeligheid welke actie er wordt uitgevoerd, wat interessante nieuwe opties biedt voor ontwikkelaars. De drukgevoeligheid zagen we ook al in de Apple Watch, waar het gebruikt wordt om het apparaat gemakkelijker te besturen. Voor de fotografiefanaten onder ons is er ook goed nieuws. De iPhone 6S en 6S Plus hebben een 12 megapixel camera en je kunt gebruik maken van Live Photos. Met Live Photos wordt er een moment in beweging vastgelegd, waardoor je je foto's tot leven kunt wekken. En ook op videogebied is er een behoorlijke verandering. Je kunt nu filmen in 4K, met een resolutie van 3840 x 2160, wat in totaal 8 miljoen pixels oplevert. Zelfs met je smartphone maak je nu dus haarscherpe video's.

iOS 9

Naast alle nieuwe apparatuur brengt Apple een update aan haar mobiele besturingssysteem uit. iOS 9 draait op de nieuwe smartphones en krijgt proactieve assistentie, een krachtige zoekfunctie en verbeterde voorzieningen voor Siri, Apple's spraakassistent. Hierbij voorkomt het bedrijf dat je privacy in het geding komt, aldus Apple. iOS 9 is samen met de A9-chip ontwikkeld, waardoor ze optimaal samen moeten werken.

Alle producten van Apple zijn te koop in Apple Stores of via de website van Apple.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie