5 voordelen van een POS-systeem

Redactie WINMAG Pro
Een POS-systeem is zoveel meer dan de ouderwetse kassa. Een Point-Of-Sale-systeem is een computergestuurd kassasysteem. Doordat het computergestuurd is, is het in staat om meer te doen dan alleen de transacties verwerken. Het analyseren en optimaliseren van je verkoopcijfers wordt een stuk makkelijker. Of je nou een fysieke winkel of een online winkel hebt, het loont zeker om een kassasysteem te overwegen. In dit blog leggen wij vijf voordelen van een kassa software uit.

1. Alles op één plaats

Een groot voordeel van een online kassaprogramma is dat alle gegevens op één centrale plaats in de cloud worden opgeslagen. Wanneer je onderneming meerdere afrekenpunten of vestigingen heeft, dan is het ideaal als alle gegevens op één plaats worden opgeslagen. Maar ook als je alleen een webwinkel of een fysieke winkel naast een webwinkel hebt, is het optimaal dat alle gegevens centraal worden opgeslagen. Geen gedoe meer met het combineren van meerdere online en offline systemen. De gegevens worden automatisch met elkaar gesynchroniseerd en zijn altijd en overal voor jezelf en je werknemers toegankelijk.

2. Verschillende software integreren

Met een POS-systeem is het niet alleen mogelijk om de gegevens van verschillende verkopen op één plaats op te slaan. Doordat het systeem computergestuurd is, biedt het ook de mogelijkheid om verschillende software in het systeem te integreren. Het kassasysteem kan bijvoorbeeld gekoppeld worden aan webshop software. De aankopen waarvan de betaling is voltooid, verwerkt het systeem direct. De voorraad is hierdoor altijd up-to-date.

3. Uitgebreid voorraadbeheer

In tegenstelling tot een ouderwetse kassa, is een kassa systeem in staat tot uitgebreid voorraadbeheer. Door de integratie van webshop software met een kassa systeem wordt het voorraadbeheer verbeterd. Elke keer dat een klant een aankoop heeft gedaan wordt de voorraad automatisch bijgewerkt. De voorraad is dus altijd actueel. Als een klant een artikel retourneert wordt dit gelijk verwerkt in het systeem. Het kassasysteem kan ook worden aangesloten op het inkoop- en verkoopbeheer. Er wordt een seintje gegeven als een product dreigt op te raken. Indien je vaste producten in het assortiment hebt is dit ideaal want de leverancier ontvangt het seintje dat de producten dreigen op te raken. Jij hoeft klanten niet meer teleur te stellen want je zit nooit zonder producten.

4. Inzicht in klantgegevens

Een bijkomend voordeel van kassa software is dat de gegevens van klanten worden bijgehouden. Per klant zijn de verschillende verkopen inzichtelijk. Op basis hiervan kun je de klant makkelijk een passende aanbieding doen. Het was nog nooit zo makkelijk om klanten een passende aanbieding te doen. In het POS-systeem zijn de contact- en klantgegevens opgeslagen wat het bereiken van je klanten eenvoudig maakt. Het is precies inzichtelijk via welk kanaal je de individuele klant bereikt. Een ander voordeel hiervan is dat deze gegevens inzichtelijk zijn voor alle werknemers. Klanten kunnen altijd worden geholpen omdat de gegevens en transactiehistorie in het systeem staan en voor alle medewerkers zijn in te zien. Dit zorgt voor een verhoogde klanttevredenheid.

5. Datagestuurd POS-systeem

Doordat het systeem datagestuurd is, zijn niet alleen de klantgegevens op één plaats opgeslagen, ook de verkoopcijfers. Doordat de verkoopcijfers inzichtelijk zijn, zie je met maar één druk op de knop de trends. Hoe vaak zijn de artikelen verkocht en welke artikelen zijn populair? Het analyseren van de verkoopcijfers en trends wordt gemakkelijk met een kassaprogramma. De meeste kassasystemen bieden zelfs de mogelijkheid tot het opstellen van verschillende boekhoudrapportages. De omzet per dag of verkopen per medewerker zijn gemakkelijk in te zien.

afbeelding van Redactie WINMAG Pro

Redactie WINMAG Pro | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie