Van veilig naar veiliger

Achtergrond: Externe security

Peter Güldenpfennig
Heb je eigenlijk weleens stilgestaan bij de veiligheid van je bedrijfspand? Want een goed slot en een alarminstallatie zijn leuk en aardig, maar biedt niet de voordelen die externe, fysieke security biedt.

Security komt in allerlei vormen en maten, maar voor het gemak delen we deze in in fysieke en digitale security. Fysieke security (denk aan sloten, camera's etc.) heeft de laatste jaren een flinke evolutie meegemaakt en wordt met het jaar beter waardoor je pand met de nieuwste technieken al behoorlijk goed beveiligd is.

Waarom beveiligen

Als je al een alarmsysteem hebt en je het slotwerk in je pand op orde hebt rijst de vraag waarom je überhaupt zou kiezen voor externe beveiliging. Natuurlijk speelt algehele veiligheid een rol, maar er is nog een belangrijkere reden. Sommige verzekeraars eisen bepaalde maatregelen van bedrijven alvorens ze overgaan tot het verzekeren van, bijvoorbeeld, de inboedel of de inventaris. Externe beveiliging zou ook een eis kunnen zijn. Is dit het geval, dan heb je weinig keus als bedrijf.

Bedrijventerreinen

Ben je gevestigd op een bedrijventerrein, dan loont het om te informeren naar de beveiligingsopties die het terrein je biedt. Veel bedrijventerreinen hebben namelijk een collectief beveiligingsbeleid, vaak verenigd in een stichting. Je hierbij aansluiten zorgt ervoor dat je beveiligd bent door een extern securitybureau. Het kan lonen je hierbij aan te sluiten. De drie grootste voordelen?

Relatief lage kosten

Collectief betekent dat je samen de kosten draagt voor de externe beveiliging. Bedenk je dat surveillance om en nabij je bedrijf niet bepaald goedkoop is. Door gezamenlijk de kosten te dragen druk je de uiteindelijke prijs die betaald wordt aan de terreinbeveiliging.

24/7 beveiliging

Uit terreinbeveiliging volgt natuurlijk dat je 24 uur per dag beveiligd bent. Fijn hiervan is natuurlijk dat je bedrijf niet alleen beveiligd is wanneer er niemand in het pand aanwezig is, maar ook jij en eventuele medewerkers zijn beveiligd wanneer jullie je wel in het pand bevinden. Ook is de omgeving automatisch een stuk veiliger, wel zo prettig op bedrijventerreinen die over het algemeen nogal stil en rustig zijn.

Preventie

Zichtbare beveiliging zorgt ervoor dat je automatisch preventief beveiligd bent. Laten we eerlijk zijn, een bedrijventerrein (en daarmee de bedrijven op dat terrein) zijn automatisch een minder aantrekkelijk doelwit voor zij die slecht in de zin hebben. Een hoger risico voor hen betekent een lager risico voor jou.

Externe security zelf regelen

Ben je niet aangesloten bij een stichting die de externe security voor je regelt, dan kun je dit zelf oppakken. Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Gelukkig zijn de meeste beveiligingsbedrijven aangesloten bij de Vereniging Erkende Beveiligingsbedrijven. Deze organisatie draagt zorg voor kwaliteitsbewaking en vormt tevens een goed startpunt als je op zoek bent naar externe beveiliging voor je bedrijf. Bovendien kun je hier niet alleen voor bewakingsbedrijven terecht, maar ook gerelateerde beveiligingsbedrijven als leveranciers van camerabeveiliging of inspectie van je bedrijf om na te gaan of de beveiliging in orde is.

Kijk voor meer informatie op veb.nl.

afbeelding van Peter Güldenpfennig

Peter Güldenpfennig | Redacteur

Peter Güldenpfennig is vaste redacteur voor WINMAG Pro. Hij schrijft nieuws, analyses en achtergrondverhalen over mobility, gadgets, internet en software. Zijn interesses liggen bij sociaal-culturele aspecten van ICT in het algemeen, en gaming in het bijzonder.

Bekijk alle artikelen van Peter