Apple-CEO Tim Cook zegt veel, maar lang niet alles

Peter Güldenpfennig
Deze week werd bekend dat de Europese commissie wil dat Ierland miljarden terugvordert van Apple. De Ierse regering is daar niet blij mee en Apple natuurlijk ook niet. Tim Cook laat daarom van zich horen via een statement op de officiële Apple-site.

In een ietwat dramatische toon schetst Tim Cook de beslissing van de Europese Commissie om Ierland te sommeren 13 miljard terug te vorderen van Apple als grove fout. 'Naast het slachtofferen van Apple, zal dit een voornaam en schadelijk effect hebben op investeringen in en het creëren van banen in Europa. Als we de argumenten van de commissie gebruiken is ineens elk bedrijf mogelijk slachtoffer van belastingen onder wetten die nooit hebben bestaan.'

Apple en Ierland: een lastige zaak

Tim Cook heeft natuurlijk een punt. Het is zuur vanuit de Europese Commissie om ineens belastingen te gaan vorderen waar zij eerder totaal niet naar kraaiden. Immers, het is niet alsof Apple, volgens de lijst van Fortbes nog steeds het meest waardevolle bedrijf ter wereld, onzichtbaar opereerde. Bovendien hield het bedrijf zich aan de wet in Ierland.

Toch valt er ook iets te zeggen voor de keuze die de Europese Commissie heeft gemaakt. Ierland, een land die het financieel toch al niet zo breed heeft en nog steeds opkrabbelt na de start van de recessie in 2008, zou het geld goed kunnen gebruiken. Bovendien steken de zogenaamde Ierse 'leprechaun economics' in Europa. Ierland ziet een flinke omzetstijging in het land door geld wat uiteindelijk niet in dat land blijft. Dus hoewel Tim Cook wel kan beweren dat het land waar de R&D gedaan wordt het land is waar het meeste geld aan betaald moet worden, betekent dat niet dat je tegelijkertijd een 'Double Irish With A Dutch Sandwich' kunt doen. Maar dat zullen we Tim Cook niet horen zeggen.

afbeelding van Peter Güldenpfennig

Peter Güldenpfennig | Redacteur

Peter Güldenpfennig is vaste redacteur voor WINMAG Pro. Hij schrijft nieuws, analyses en achtergrondverhalen over mobility, gadgets, internet en software. Zijn interesses liggen bij sociaal-culturele aspecten van ICT in het algemeen, en gaming in het bijzonder.

Bekijk alle artikelen van Peter