Apple gaat mogelijk zware jaren tegemoet

Peter Güldenpfennig
Hoewel Apple nog steeds succesvol is in het aan de man brengen van haar producten, zou het bedrijf het de komende jaren weleens een stuk lastiger kunnen krijgen. Dit beweren diverse analisten.

Apple is nog steeds het meest waardevolle bedrijf ter wereld, maar toch zou het bedrijf het de komende jaren stukken moeilijker kunnen krijgen. Volgend jaar is het tien jaar geleden dat Apple de eerste iPhone lanceerde en Andrew Uerkwitz, analist bij Oppenheimer, verwacht dat de iPhone die Apple volgend jaar lanceert voorlopig ook de laatste zal zijn die zal gaan pieken.

Een zwaar decennium

Toch zou dat weleens de laatste keer kunnen zijn, denkt Uerkwitz. De reden hiervoor zou de hoge prijs zijn voor iPhones, terwijl de prijs niet gereflecteerd wordt in de innovatie in nieuwe iPhone-toestellen. Dat zou consumenten afschrikken. Sterker nog, Uerkwitz denkt dat Apple het de komende tien jaar lastig gaat krijgen.

Een andere analist, James Cakmak van Monness Crespi Hardt, deelt die gedachte. Hij ziet ook toenemende concurrentie als reden, samen met een langere upgrade cycle die mensen kiezen. Ook een groei in de markt voor gebruikte toestellen kan een impact hebben op de verkopen van Apple. Het bedrijf biedt zelf ook refurbished iPhones aan, maar deze eten mogelijke verkopen van nieuwe iPhones weg.

Apple verkent andere markten

Hoe het gaat lopen met de iPhone-verkopen weet niemand. Wellicht ziet Apple het zelf ook wat somber in. Onlangs beweerde Bloomberg dat Apple mogelijk een AR-wearable op de markt gaat brengen. Deze zou al in 2018 het licht kunnen zien. Of dat een mogelijke daling in iPhone-verkopen moet compenseren is niet bekend. Immers, eerder dit jaar werd al bekend dat Apple Doug Bowman had binnengehaald, een expert op het gebied van virtual- en augmented reality.

afbeelding van Peter Güldenpfennig

Peter Güldenpfennig | Redacteur

Peter Güldenpfennig is vaste redacteur voor WINMAG Pro. Hij schrijft nieuws, analyses en achtergrondverhalen over mobility, gadgets, internet en software. Zijn interesses liggen bij sociaal-culturele aspecten van ICT in het algemeen, en gaming in het bijzonder.

Bekijk alle artikelen van Peter