Apple kondigt nieuwe MacBook Air aan (update)

steven
Apple heeft vandaag de nieuwe MacBook Air geïntroduceerd. Net als de Macbook Pro en de iMac is de ultraportable voorzien van de nieuwste Intel Sandy Bridge-processoren en een Thunderbolt-aansluiting. Ook beschikt het toetsenbord nu over achtergrondverlichting.

MacBook Air is verkrijgbaar in een 11-inch en een 13-inch uitvoering, die volgens Apple beide met gemak in een tas of rugzak passen. De duurzame aluminium behuizing uit één stuk meet 0,3 cm op het dunste punt en 1,7 cm op het dikste punt. De 11-inch versie weegt 1,06 kg en beschikt over een batterij die tot vijf uur stroom moet leveren. De 13-inch weegt 1,32 kg en houdt het zeven uur vol op de accu.

Apple levert alle MacBook Air-laptops met een ssd-schijf. Het 11-inch model is leverbaar met 64 of 128 GB, de 13-inch variant met 128 GB of 256 GB opslagcapaciteit. De nieuwe laptops beschikken over 4 GB, alleen het 11-inch instapmodel krijgt standaard 2 GB.

Standaard voorziet Apple alle nieuwe MacBook Air's van het vandaag aangekondigde Mac OS X Lion-besturingssysteem. Volgens Apple beschikt deze nieuwste versie over meer dan 250 verbeteringen. De belangrijkste toevoegingen zijn: ondersteuning voor multi-touch-bewegingen, schermvullende programma's en Mission Control (een systeem wat een overzicht geeft van alle actieve programma's).

De 11-inch en 13-inch MacBook Air zijn vanaf vandaag te bestellen bij de Apple Store en vanaf 21 juli verkrijgbaar bij erkende Apple resellers. Het 11-inch model is verkrijgbaar vanaf 797 euro excl. btw, de 13-inch MacBook Air vanaf 1049,58 euro excl. btw.

Update 21-7

Apple brengt nog een wijziging door in het MacBook-gamma. De witte oer-MacBook verdwijnt uit het assortiment. Dit model bracht Apple vijf jaar geleden op de markt en was Apple's eerste laptop die de naam MacBook droeg. De goedkoopste variant van de MacBook Air zal nu dit gat opvullen.

MacBook Air

afbeelding van steven
Door: Steven Vos

Steven Vos | Redacteur

Steven Vos (28) studeerde Journalistiek aan de Fontys Hogeschool in Tilburg. Vanaf april 2011 is hij werkzaam bij dit magazine en voelt zich daar als een vis in het water.

Vanaf zijn jeugd heeft hij een grote passie voor alles wat met ict te maken heeft en zette hij verschillende eigen computers in elkaar. Ook op het gebied van besturingssystemen heeft hij het nodige gezien. Zo werkte hij met het bijna complete Windows-assortiment (van 3.1 tot 7), Mac OS X en Linux.

Daarnaast hebben mobiele telefoons al jaren zijn interesse. Toen hij in 1998 zijn eerste mobiele telefoon aanschafte, een Nokia 5110, was hij meteen verkocht. Hierna volgden diverse modellen met uiteenlopende functies en besturingssystemen. Het was voor hem dus een kleine stap om professioneel mobiele telefoons te gaan testen, maar ook een tablet slaat hij zeker niet af.

Bekijk alle artikelen van Steven