Apple toont OS X 10.9 Mavericks

raymond
Apple heeft tijdens de keynote-speech OS X 10.9 aangekondigd. Het Mac-besturingssysteem gaat Mavericks heten, een testversie is inmiddels beschikbaar.

Tabs in Finder

Een van de noviteiten zijn de tabs in de bestandsbeheerder Finder. Dat moet met name het verplaatsen en kopiƫren tussen verschillende mappen gemakkelijker en overzichtelijker maken.
Daarnaast kun je in Mavericks bestanden ook taggen met keywords, zodat je ze later gemakkelijker kunt terugvinden.

Meerdere schermen

Apple liet zien hoe Mavericks slimmer kan omgaan met meerdere schermen. Het dock en het menu kunnen op twee schermen zichtbaar blijven, zodat je vanuit ieder scherm snel bij de gewenste items kunt. Ook gaat Mavericks slimmer om met verschillende werkbladen op meerdere schermen.

Energiebesparing

Mavericks zet hoog in op het terugdringen van het energieverbruik. Een nieuwe techniek is OS Timer Coalescing. Hiermee stemt het OS de activiteiten van de processor en de software beter op elkaar af. Volgens Apple kan daarmee de cpu-activiteit met zo'n 72 procent worden teruggebracht.

Safari

Ook de browser Safari heeft energiebesparende functies gekregen. Nieuw is App Nap, een functie die niet-gebruikte webapps in een soort slaapstand zet.

Notificaties

Apple heeft de notificatiesysteem onder handen genomen. Het is nu mogelijk om direct vanuit de notificatiebalk te reageren op een notificatie, bijvoorbeeld van iChat. Ook kunnen webapps nu gebruikmaken van de notificatiebalk, ook wanneer Safari niet draait.

In plaats van net als bijvoorbeeld Microsoft en Canonical te kiezen voor een rigoreus andere benadering van de desktop, kiest Apple voorlopig nog voor het uitbouwen van het vertrouwde desktopconcept. Mavericks laat tot nu toe dan ook geen schokkende zaken zien, de vernieuwingen zijn meer verfijningen en handigheden.

OS X 10.9 Mavericks moet in de herfst van 2013 het daglicht zien.

afbeelding van raymond

Raymond Luijbregts | Manager contentmarketing

Raymond Luijbregts(32) was hoofdredacteur van Clipboard Publishing van 2005 tot 2014. Hij studeerde journalistiek aan de Fontys Hogeschool in Tilburg en begon op zijn 23e bij dit magazine. Na vele reviews van laptops, smartphones en verhalen over marktontwikkelingen, het web en (open source) software nam hij in 2008 het hoofdredactionele stokje over van Peter Kulche. Hij is tevens de mede-grondlegger en ex-hoofdredacteur van DIGIFOTO Pro.

Zijn interesses liggen bij het internet, social media, blogging, content marketing, SEO en technologie in het algemeen.

Twitter: @rluijbregts
Google+: plus.google.com/+RaymondLuijbregts
Web:

Momenteel is hij werkzaam als manager contentmarketing bij NoX PR & Content.

Bekijk alle artikelen van Raymond