Beveiligde smartphone Blackphone aangekondigd

Peter Güldenpfennig
Privacy is een hot issue en daarom maakt een beveiligde telefoon wel kans van slagen zou je denken. Dat moeten Geeksphone en Silent Circle ook gedacht hebben. Deze twee bedrijven slaan de handen ineen en presenteren op de Mobile World Congress in Barcelona volgende maand de beveiligde Blackphone.

Blackphone draait op een aangepaste versie van Android, PrivatOS. Volgens de twee bedrijven biedt de smartphone 'het beste op het gebied van hardware', en zou het os gebruik van de smartphone veilig moeten maken zonder de 'gebruikelijke compromissen'. Die compromissen slaan natuurlijk op de rechten die bepaalde apps vragen. In principe zou dat met de Blackphone geen probleem moeten zijn. De smartphone wordt immers geroot geleverd waardoor middels apps rechten van alle geïnstalleerde apps gereguleerd kunnen worden.

Versleutelde verbinding

Verbindingen die de smartphone maakt met andere devices zijn versleuteld en telefoontjes die je met de Blackphone maakt lopen via een vpn-verbinding. Of je hiermee echt honderd procent privacy hebt is nog maar de vraag, aangezien je simkaart nog altijd gepersonaliseerd is en deze contact legt met je provider. Je smartphone kan dus nog altijd naar een persoon herleid worden.

Verdere specificaties van de smartphone zijn nog niet bekend gemaakt, wel kun je je vanaf 24 februari inschrijven om een Blackphone te bemachtigen zodra deze geleverd wordt. Wanneer dit is, is ook niet bekend.

afbeelding van Peter Güldenpfennig

Peter Güldenpfennig | Redacteur

Peter Güldenpfennig is vaste redacteur voor WINMAG Pro. Hij schrijft nieuws, analyses en achtergrondverhalen over mobility, gadgets, internet en software. Zijn interesses liggen bij sociaal-culturele aspecten van ICT in het algemeen, en gaming in het bijzonder.

Bekijk alle artikelen van Peter