Black Hat Sessions XV: Bill Cheswick over data

Peter Güldenpfennig
Data is overal en onontkoombaar. Data is echter lang niet altijd informatie. Tijdens zijn keynote op de vijftiende editie van het security-event Black Hat Sessions ging internetveteraan Bill Cheswick in op de vele aspecten van data.

Als iemand de evolutie van internet en computertechnologie van dichtbij heeft meegemaakt is het Bill Cheswick wel. Tijdens zijn lange carrière heeft hij gewerkt bij AT&T Shannon Lab en Bell Labs waar hij mede-ontwikkelaar was van één van de eerste firewalls ter wereld. 

De vele gezichten van data

Van terrabytes aan data tot aan metagegevens, zelfs als de data geen waarde heeft of informatie bevat, bestaat deze niet voor niets. ‘Dat jij er niets aan heeft, betekent niet dat toekomstige generaties er niets aan hebben’, vertrouwt Bill het publiek toe. Zijn advies dan ook: laat die data voor wat het is, en doe geen moeite om oude data te categoriseren en organiseren. ‘Laat dat over aan diegenen die de data nodig hebben, het is zonde om hier zelf je tijd aan te verspillen.’

Van data naar informatie

Maar hoe ontdek je waarde in data zodat dit daadwerkelijk informatie wordt? Dit kan op vele manieren natuurlijk, en Bill zoekt het in de visuele hoek. In het Internet Mapping Project, gestart in 1998 toen Bill nog voor Bell Labs werkte, wordt topologische internetdata verzameld. Deze worden vervolgens in kleurrijke grafische voorstellingen gegoten waaruit ineens informatie naar voren komt.

Major ISP's in een visuele voorstelling. Bron: Internet Mapping Project/BillCheswick
 

Creativiteit is het sleutelwoord

Hoewel Bill in zijn presentatie alle kanten op schoot en data als onderwerp gebruikte om over van alles en nog wat te vertellen, werd wel duidelijk dat creativiteit het sleutelwoord is in Bill z’n carriere. Anders denken over data bijvoorbeeld, maar ook het in een andere vorm gieten van data, zoals een visuele, kan winst opleveren.

Met een beetje creativiteit kun je meerwaarde halen uit data en dat geldt voor iedereen en elke organisatie. Een betere en positievere start van een securityconferentie kun je je eigenlijk niet wensen.

afbeelding van Peter Güldenpfennig

Peter Güldenpfennig | Redacteur

Peter Güldenpfennig is vaste redacteur voor WINMAG Pro. Hij schrijft nieuws, analyses en achtergrondverhalen over mobility, gadgets, internet en software. Zijn interesses liggen bij sociaal-culturele aspecten van ICT in het algemeen, en gaming in het bijzonder.

Bekijk alle artikelen van Peter