Black Hat Sessions XV: Data en privacy - wat kan, wat mag?

Peter Güldenpfennig
Madison Gurkha nodigde voor de Black Hat Sessions XV Rachel Marbus uit. Als Privacy Officer bij KPN weet ze alles over privacy van klanten. Toch is de lijn tussen wat kan en wat mag met data van klanten niet altijd even goed zichtbaar.

Dat werd al snel duidelijk in de presentatie die Rachel gaf. Dat is dan ook de reden dat ze voor zichzelf een kwadrant heeft opgesteld waarin wat legaal wel/niet mag samenkomt met wat wel/niet ethisch bevonden kan worden.

Niet wenselijk, wel legaal

Via enkele praktijkcases zoomt Rachel in op de problematische kant van privacy. Zo haalde ze het beroemde ING-tje aan, de zaak waarin ING tegenover het Het Financieele Dagblad vertelde dat ze aan het kijken waren om data over het betaalgedrag van hun klanten aan derden te verkopen. Wel legaal, maar ethisch wenselijk? Niet bepaald, en kreeg de bank dit plan met een boomerang terug in hun gezicht en werd het plan in de koelkast gezet.

Rachel haalt met heldere voorbeelden aan dat privacy in het bedrijfsleven niet een scherp zwaard is, maar een bot met waarop het soms lastig balanceren is, ook al is het legaal.

Uitzoomen

Wat wij en organisaties volgens Rachel zouden moeten doen, is ons minder focussen op de details en meer uitzoomen. Dan zien we volgens haar het grotere plaatje en krijgen we inzicht in de issues die er toe doen met betrekking tot data en privacy.

Dat is helaas wel een beetje waar haar betoog steekt. Want wanneer we niet inzoomen op details en ons enkel focussen op ‘het grote plaatje’, dan stappen we veel te snel over details heen die er wellicht wel toe doen. De gevolgen van het niet erkennen van belangrijke details, wat die details dan ook mogen zijn, kunnen erg groot zijn. En dat is in het geval van data en de privacy van mensen alles behalve wenselijk.

De mens centraal

Gelukkig erkent Rachel dat dit haar visie is, een visie die ze per situatie zal bekijken in haar rol als privacy officer bij KPN. Al met al was de presentatie van Rachel verfrissend, met vooral oog voor het menselijke en ethische aspect van data. Dat is dan ook de conclusie die we kunnen trekken uit haar presentatie: het mag dan gaan om bits en bytes, hoe we hiermee omgaan heeft direct gevolgen voor mensen. Dat mag wat ons betreft veel vaker onderstreept worden.

afbeelding van Peter Güldenpfennig

Peter Güldenpfennig | Redacteur

Peter Güldenpfennig is vaste redacteur voor WINMAG Pro. Hij schrijft nieuws, analyses en achtergrondverhalen over mobility, gadgets, internet en software. Zijn interesses liggen bij sociaal-culturele aspecten van ICT in het algemeen, en gaming in het bijzonder.

Bekijk alle artikelen van Peter