Black Hat Sessions XV: van een traditionele naar een digitale defensiemacht

Peter Güldenpfennig
De afsluitende keynotespreker tijdens de vijftiende editie van de Black Hat Sessions, het jaarlijkse securitycongres van Madison Ghurka, was Hans Folmer. De Brigadier Generaal van defensie is tevens Commandant van het Defensie Cyber Commando en dus de aangewezen persoon om te vertellen over de digitaliseringsslag die defensie maakt.

De omslag naar een leger wat voor een groot deel digitaal opereert lijkt een omslag te zijn, maar Hans laat meteen aan het begin van zijn keynote zien dat het slechts een logische evolutie betreft. ‘Conflicten door de eeuwen heen dwongen legers om hierop te reageren met innovatie’, legt  Hans uit. Met het instellen van een Defensie Cyber Commando in 2014 gaat defensie slechts mee met de tijd en evolueert men op logische wijze mee met hoe (gewapende) conflicten zich ook steeds meer op digitaal vlak afspelen.

Niet nieuw

Hoewel Hans vanaf het begin duidelijk maakt dat de digitaliseringsslag van defensie geen inhaalslag is, is er twijfel vanuit de zaal. Toch onderstreept Hans dit direct door te wijzen op de technologie die zowel ter land als ter zee en in de lucht gebruikt wordt. ‘Het materieel wat we gebruiken is al grotendeels digitaal, het cybercommando is slechts een logische aanvulling op hetgeen we al tot onze beschikking hebben als defensiemacht.’

Hans Folmer

Cyber warfare

Hieruit laat Hans ook direct zien dat we het cybergedeelte van defensie als component moeten zien en niet als een middel an sich. ‘Cyber warfare, een oorlog die zich volledig digitaal afspeelt? De kans dat dat gebeurt is klein. Bij een conflict zal altijd een fysiek element betrokken zijn. Zie het cyberdeel van defensie dan ook als component en niet als een wapen op zich’, aldus Hans.

Hoewel de keynote niet veel licht schijnt op hoe het Defensie Cyber Commando precies werkt, weet hij toch duidelijk te maken dat het defensie menens is ook digitaal een rol te spelen. Veel verrassende zaken hoorden we niet, maar met een gemoedelijk spreker als Hans Folmer hoeft dat ook niet. De lezing was wel degelijk informatief en bovendien vermakelijk. Een betere afsluiting van deze jubileumeditie van de Black Hat Sessions had Madison Gurkha zich niet kunnen wensen wat ons betreft.

afbeelding van Peter Güldenpfennig

Peter Güldenpfennig | Redacteur

Peter Güldenpfennig is vaste redacteur voor WINMAG Pro. Hij schrijft nieuws, analyses en achtergrondverhalen over mobility, gadgets, internet en software. Zijn interesses liggen bij sociaal-culturele aspecten van ICT in het algemeen, en gaming in het bijzonder.

Bekijk alle artikelen van Peter